Francuska je uložila velika sredstva kako bi Senu učinila pogodnom za plivanje kao ključnu ostavštinu Igara.

Takmičenje u triatlonu odgođeno zbog zagađenja Sene, sutra konačna odluka o muškoj utrci
Foto: Fena | Rijeka Sena

Organizatori će u srijedu u četiri sata po lokalnom vremenu odlučiti mogu li se triatlonska natjecanja Olimpijskih igara u Parizu održati kasnije tokom dana nakon što je muška utrka odgođena u utorak zbog nivoa zagađenja u Seni.

Francuska je uložila velika sredstva kako bi Senu učinila pogodnom za plivanje kao ključnu ostavštinu Igara, te je potrošila 1,4 milijarde eura na infrastrukturu za otpadne vode kako bi se obuzdala kanalizacija i smanjilo izlijevanje u vodeni put.

Ipk, kockanje da će rijeka biti dovoljno čista na dan triatlona nije zagarantirano da će se isplatiti, pogotovo jer kvalitet vode uvelike varira iz dana u dan.

Muška utrka u utorak odgođena je za srijedu u 10:45 ujutro po lokalnom vremenu , odmah nakon ženske utrke, koja je na rasporedu tog dana u osam sati.

Odluka može li se doista održati u srijedu bit će donesena na temelju uzorka uzetog u utorak u pet sati ujutro, saopćili su organizatori Paris 2024., kao i raspravom stručnjaka o vremenu tokom noći.

Očekuje se da će rezultati uzorka u utorak biti dobri zbog sunčanog i suhog vremena tog dana, ali se tokom noći predviđaju oluje. Ključ konačne odluke bit će tok rijeke, saopćio je Paris 2024.

Portparol Svjetskog triatlona kazao je da se istražuju drugi nepredviđeni datumi kao i petak, u slučaju da se utrka ne može održati u srijedu.

Elementi koji se uzimaju u obzir uključuju prethodno vrijeme, vremensku prognozu, a medicinski službenik također obavlja sanitarni pregled vode, dodao je portparol, prenosi Reuters.