Rukovodstvo Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH) danas je zvanično predstavilo i u Francusku ispratilo sportiste koji će predstavljati našu zemlju na Ljetnim olimpijskim igrama, koje će biti održane u Parizu od 26. jula do 11. augusta.

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu: Spremni da predstave BiH u najboljem svjetlu
Foto: Anadolu Agency

Glavni grad Francuske ugostiće oko 10.500 sportista iz više od 200 zemalja.

Među sportistima koji će se boriti za olimpijske medalje u Parizu je i pet bh. olimpijaca, i to plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić te atletičar, odnosno bacač kugle, Mesud Pezer.

Predsjednik OK BiH Izet Rađo istakao da bh. olimpijski tim čine sportistkinje i sportisti koji su istinske heroine i heroji jer su izborili nastup na Olimpijskim igrama i odveli BiH na planetarni skup i najveći svjetski sportski događaj. 

Uputili su i zahvalu nadležnim vlastima na podršci, te istakli potrebu za više podrške kako bi naš nacionalni olimpijski tim bio brojniji u budućnosti.

"Sada je vrijeme da zajedno ispišemo historiju, da na Olimpijskim igrama nastupite hrabro i postignete vaš maksimum, da ostvarite svoje olimpijske snove i na najbolji način predstavite državu Bosnu i Hercegovinu", poručio je Radžo.

Šef misije olimpijskog tima BiH u Parizu i generalni sekretar OK BiH Said Fazlagić predstavio je bh. olimpijce i uspjehe koje su do sada ostvarili.

On je otkrio da će bh. zastavu na otvaranju Olimpijskih igara nositi Mesud Pezer i Larisa Cerić, a da će ta čast na ceremoniji zatvaranja pripasti Lani Pudar.

Najveća nada olimpijskog tima Bosne i Hercegovine je Lana Pudar, plivačica iz Mostara, koja je prva ostvarila normu za Pariz. Pudar je trenutno na pripremama u Antaliji, a skup je pozdravila putem video poruke u kojoj je kazala da se dobro osjeća i da se nada uspješnom nastupu u Parizu.

Džudistkinja Larisa Cerić podsjetila je da su joj ovo treće Olimpijske igre, te istakla kako se nada ostvarenju sna i osvajanju medalje.

"U Parizu sam 2009. godine bila svjetska juniorska prvakinja svijeta. Onda sam prvu grand slam medalju osvojila 2015. godine opet u Parizu i nadam se da će mi Pariz ponovo biti sretan i da ću osvojiti tu olimpijsku medalju koja mi jedina nedostaje u karijeri", kazala je Cerić.

I Mesud Pezer je kazao da treći put ide na Olimpijske igre i da je spreman za nastup.

"Cilj mi je da budem bolji nego na prethodnim Igrama. Prošli put sam ušao u finale i zauzeo 11. mjesto i sada želim pomjeriti granicu i predstavim svoju BiH na najbolji način", kazao je Pezer.

Debitanti na Olimpijskim igrama, Aleksandra Samardžić i Jovan Lekić, također su se obratili prisutnima i zahvalili na podršci.

"Sretna sam što prvi put idem na Olimpijske igre. Nastupila sam prije deset godina na Olimpijskim igrama za mlade i osvojila srebrenu medalju. Sretna sam što sam nastavila graditi svoj olimpijski san", kazala je Samardžić.

Lekić je rekao da se spremao za takmičenje i da je naporno trenirao.

"Nadam se što boljem plasmanu na najvećem takmičenju na svijetu. To je vrhunac sporta", poručio je Lekić.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak čestitala je bh. sportistima na ispunjenim olimpijskim normama i poželjela im uspjeh na predstojećoj Olimpijadi.

"Svjesni smo da možda niste imali jednake uvjete kao vaši sportski protivnici, ali vas to nije spriječilo da se plasirate. Vaša predanost, strast i volja ne poznaju granice. Vaš plasman je već velika pobjeda, a Pariz je još jedna prilika da cijelom svijetu pokažete sve ono na čemu ste predano radili. Vjerujem da ćete BiH predstaviti na najbolji mogući način", kazala je Bošnjak.

Olimpijskom timu uspjeh su poželjeli i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković i federalna ministrica sporta i kulture Sanja Vlaisavljević.

I ambasador Francuske u BiH Francois Delmas poželio je uspjeh bh. sportistima.

"Za sedam dana Pariz će postati srce svijeta. Ove igre će se održati kod najpoznatijih spomenika u Parizu. Želimo da one budu primjer brige i odgovornosti prema okolišu, kao i primjer inkluzivnosti, ravnopravnosti i solidarnosti“, kazao je Delmas.