Počinje 23. svjetsko prvenstvo u rukometu
Foto: Tuzlanski.ba

Španija će od 11. januara ugostiti 23. svjetsko rukometno prvenstvo, koje će se igrati u osam gradova. Na prvenstvu će učestvovati 24 selekcije, razvrstane u četiri grupe.

rukomet prvenstvo16 reprezentacija se prvenstva domoglo kroz kvalifikacije a osam njih kroz ranija ostvarenja. Tako je Španija kao domaćin bila pošteđena kvalifikacija, Danska, Srbija i Hrvatska su se plasirali kao prvi, drugi i treći sa Evropskog prvenstva održanog prošle godine, a Francuska kao branilac titule sa Svjetskog prvenstva 2011.

Od zemalja koje nizu sa područja Evrope Alžir, Tunis i Egipat su se plasirali kao prve tri reprezentacije Afričkog rukometnog prvenstva 2012. godine.

Svaku od četiri grupe će činiti šest selekcije, a nakon što svaka selekcija sa svakom u grupi odmjeri snage prve četiri će nastaviti takmičenje.

Grupa A: Francuska, Njemačka, Argentina, Tunis, Crna Gora, Brazil

Grupa B: Danska, Makedonija, Island, Katar, Rusija, Čile

Grupa C: Srbija, Slovenija, Poljska, Južna Koreja, Bjelorusija, Saudijska Arabija

Grupa D: Španija, Hrvatska, Mađarska, Alžr, Egipat, Australija

Najveći favoriti za osvajanje titule prvaka su domaćin Španija i branilac titule Francuska. Francuska bi u slučaju da osvoji titulu prvaka postala prva rukometna selekcija koja je osvojila tri uzastopna prvenstva. Ne smije se zaboraviti ni Danska koja dolazi sa titulom Evropskog prvaka. Također, treba istaći da je Njemačka trenutno prvoplasirana na listi IHF-a (krovne kuće rukometa), a pitanje je koliko mogu države koje ne dolaze iz Evrope.

„Kada jednom osvojite naslov, želite ih osvojiti još više. Nikad nam nije dovoljno trofeja i uvijek smo gladni osvajanja novih trofeja. Znamo da opet možemo biti najbolji i to nam je ogroman poticaj za naše samopouzdanje", rekao je Thierry Omeyer, golman francuske selekcije.

Iako na prvensto idu bez možda i najboljeg igrača u historiji rukometa Ivana Balića, i Hrvatska se može uključiti u borbu za titulu, ili u najmanju ruku za medalju. Čak 43 posto ispitanih u Hrvatskoj vjeruje da će Hrvatska doći do medalje, a 25 posto vjeruje u zlato.

Prvenstvo će biti otvoreno utakmicom između Španije i Alžira.

Federalna.ba / Tuzlanski.ba