Kapa dole: Od odlaska na Evropsko prvenstvo važnije mu bilo ispasti čovjek! (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Veoma malo je rečeno u medijima o ovome.

spanac-sportista

Naime, Španjolski atletičar Ivan Fernandez Anaya pokazao je svijetu da ponekad nije bitno pobijediti.

Ovaj je 24-godišnjak, naime, prošlog mjeseca, na takmičenju u cross-country utrci na sjeveru Španije, odlučio ispred sebe propustiti protivnika Abela Mutaija iz Kenije iako bi mu pobjeda osigurala mjesto u nacionalnom timu za Evropsko prvenstvo.

Anaya je bio na drugom mjestu, iza Mutaija, a pred sami cilj je dobio priliku izbiti na sam vrh: Mutai je pomislio da je kraj utrke 100 metara prije nego što je došao do cilja i jednostavno stao.

Nakon toga, osvrnuo se i vidio ljude kako mu govore da nastavi trčati, ali budući da ne govori španski, nije ih razumio. A Anaya je odlučio usporiti i pokazati rukom protivniku da utrka još nije gotova i da mora pretrčati još 100 metara do cilja.

"Nisam zaslužio pobijediti. Napravio sam ono što sam morao napraviti. On je bio pravi pobjednik. Napravio je razmak koji ja nisam mogao smanjiti da on nije napravio tu pogrešku", rekao je Anaya.

Obzirom da živimo u vremenu i okruženju gdje svako gleda isključivo sebe i svoju korist za gest ovog sportiste može se reći samo jedno: Kapa dole, majstore!

Tuzlanski.ba