Francuski atletičar Muhammad Abdallah Kounta, koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Parizu suspendovan je zbog govora mržnje.

Francuski atletičar suspendovan zbog pisanja protiv Izraela
Foto: Muhammad Abdallah Kounta (Instagram)

Francuski atletski savez ga je suspendovao nakon što je između 2021. i 2024. godine na društvenim mrežama u nekoliko navrata objavljivao govor mržnje prema Izraelu.

"Suspenzija je stigla od strane Francuske atletske federacije nakon što je X nalog iskopao govor mržnje koji je objavio atletičar", saopštila je Amelie Oudea-Castera.

“Savez podsjeća sve francuske sportaše da izražavanje njihovih osobnih mišljenja ni na koji način ne smije ugroziti jedinstvo francuske atletike i francuskog tima, te mora poštivati ​​republikanske vrijednosti”, saopštio je FFA. 

Njegove objave su kasnije izbrisane.

“Iskreno se ispričavam ako se iko osjetio uvrijeđenim. Ja sam protiv genocida i bilo kakvog oblika rasizma ili nepravde i mislim da ne trebam dokazivati ​​koliko volim svoju zemlju”, rekao je Muhammad

Olimpijske igre u Parizu su se nadaleko smatrale blistavim ljetnim uspjehom koji je ponovo potvrdio francuski nacionalni ponos.