Alžirska bokserka Imane Khelif koja je ovih dana u centru javnosti zbog priče da je biološki muškarac, plasirala se u polufinale Olimpijskih igara i tako osigurala prvu medalju za svoju zemlju u Parizu.
 

Imane Khelif se plasirala u polufinale: Nakon nove pobjede pokazala emocije
Foto: Instagram

Khelif je u novoj borbi savladala Mađaricu Annu Lucu Hamori, a poslije meča nije mogla kontrolisati emocije i zaplakala je. 

Imane  je završila prvu rundu u svoju korist, u drugoj je bila dominantnija, da bi u trećoj dva puta rivalku oborila na pod. U konačnici, slavila je rezultatom 5:0 i pored toga što je dobila jedan kazneni bod pred kraj borbe.

Podsjećamo, ova bokserka je u centru pažnje javnosti širom svijeta zbog priče da je biološki muškarac, no ispostavilo se da je Khelif biološki žena i nije trans osoba, ali je utvrđeno da ima viška muških hormona, zbog čega se pojavila sumnja da je muškarac.

Međunarodni olimpijski komitet je dozvolio Khelif da se takmiči u ženskoj konkurenciji iako joj je ranije Svjetska bokserska organizacija (IBA) zabranila nastup na Svjetskom prvenstvu.

Khelif je pobjedom protiv Hamori osigurala medalju, pošto se u ovom sportu medalje dodjeljuju svima koji uđu u polufinale.

Polufinalni meč zakazan je za utorak.