Alžirska bokserka Imane Khelif plasirala se u finale olimpijskog bokserskog turnira.

Imane Khelif savladala Tajlanđanku i ušla u finale na Olimpijskim igrama u Parizu
Foto: Foto: X (Twitter)

Alžirska bokserka Imane Khelif plasirala se u finale olimpijskog bokserskog turnira u kategoriji do 66 kilograma, nakon što je jednoglasnom sudijskom odlukom savladala protivnicu iz Tajlanda, Janjaem Suwannapheng.

Suwannapheng, koja je osam centimetara niža od svoje protivnice, pokazala je hrabrost i borbenost od samog početka meča, ali Khelifina visina i dužina ruku donijele su joj značajnu prednost. Khelif je vješto koristila prednji direkt, kojim je držala distancu i otežavala Tajlanđanki prilazak na udaljenost s koje bi mogla zadati udarce.

Khelif se pametno kretala i skupljala bodove, dok je njena protivnica tražila udarce koji bi napravili štetu. Kad bi došlo do otvorenih razmjena, pogoci su dolazili s obje strane, ali Khelif je ukupno pogađala više. Tako su izgledale prve dvije runde, koja je Khelif dobila po mišljenju sva tri suca.

U trećoj je Tajlanđanka krenula na sve ili ništa, na što je Khelif taktički odgovarala s ulascima u klinč, nakon kojih bi ponovno koristila direkt čim bi se našle na distanci. Pokušavala je Tajlanđanka, hrabro je ulazila i prolazila kroz udarce, ali udarac koji bi okrenuo meč nije pronašla. Čak je pola minute prije kraja sudac procijenio da je ozbiljnije pogođena te je dobila brojanje.

Na kraju, sudijska odluka bila je jednoglasna u korist Imane Khelif, koja se plasirala u finale i time osigurala barem srebrnu medalju na olimpijskom turniru.