Dvojici boksera kojima je zabranjen pristup svjetskim prvenstvima jer su smatrani biološkim muškarcima odobreno je da se takmiče na Olimpijskim igrama kao žene.

Dva muškarca koji se izjašnjavaju kao žene takmičit će se u ženskoj bokserskoj grupi na OI
Foto: Instagram

Svađa je izbila u Parizu nakon što se ispostavilo da su Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana prošle godine izbačene sa turnira zbog pitanja o njihovom biološkom polu, piše Daily Mail. 

No, organizatoru su rekli da obojica ispunjavaju kriterije podobnosti i da će boksati narednih dana, prenosi Tuzlanski.ba.

Oni su diskvalifikovani sa Svjetskog prvenstva u boksu za žene u martu 2023., nakon što je naručena serija DNK testova zbog zabrinutosti oko spola nekih od učesnika.

U to vrijeme Umar Kremlev, predsjednik Međunarodne bokserske asocijacije, tvrdio je da su testovi dokazali da sportisti – uključujući Khelifa i Yu-Tinga – imaju 'XY hromozome'.

Dodao je da su "otkrili sportiste koji su pokušavali da prevare svoje kolege i pretvaraju se da su žene".

Prema istraživanjima, prosječna snaga udarca je 162 posto veća kod osoba koje su prošle muški pubertet. Na odluku Međunarodnog olimpijskog odbora reagovala je Nancy Hogshead, američka plivačica i vlasnica tri zlata.

"Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana trebale bi se natjecati u ženskom olimpijskom boksu - unatoč tome što su diskvalificirane prošle godine zbog XY kromosoma, muškog fenotipa. Podsjetimo se da muškarci - kako god se identificirali - imaju 162 posto snažniji udarac od žena - što je najveća razlika u izvedbi između muškaraca i žena. Rodna ideologija će dovesti do smrti žena'', zaključila je.