Radi se o dronovima manjeg ili srednjeg dometa, odnosno dronovima kojima se može upravljati sa veće udaljenosti i služe za snimanja.

Misteriozni dronovi nad kasarnama i skladištima oružja OS BiH, obaviješteni OSA, SIPA i MUP KS
Foto: Ilustracija | Dron

Nadležni iz Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obavijestili su Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine (OSA), Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) da su prošle sedmice nepoznati dronovi kružili iznad vojnih objekata koji pripadaju Oružanim snagama i to na tri lokacije, što je prvi slučaj od kada postoje OSBiH, saznaje Faktor.

U nekoliko navrata u ponedjeljak (30. septembar), utorak (1.oktobar) i petak (4.oktobar) dronovi su kružili iznad Krupe kod Pazarića gdje se nalazi magacin naoružanja i municije, te iznad kasarni OSBiH u Livnu i Glamoču.

Radi se o dronovima manjeg ili srednjeg dometa, odnosno dronovima kojima se može upravljati sa veće udaljenosti i služe za snimanja.

Pripadnici MUP-a KS su, nezvanične su informacije, odmah po dobijanju informacije obišli lokalitet u Pazariću, dok iz SIPA-e u Ministarstvo i Zajednički štab OSBiH još nije stigao nikakav odgovor.  

Sve ovo dogodilo se u sedmici kada je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dobilo mail imenovan kao "teroristički napad" u kojem se navodi da "pošiljalac raspolaže važnim informacijama o pripremnim terorističkim napadima u vojnim objektima".

Nakon što je upozoren od Tužilaštva BiH, ministar odbrane Zukan Helez naredio je podizanje stepena sigurnosti u svim vojnim objektima u državi koje će biti na snazi do daljnjeg.

"Ove mjere su preventivnog karaktera i bit će na snazi do daljnjeg. Građani u Bosni i Hercegovini ne treba da strahuju, sigurnosna situacija u našoj zemlji je stabilna i nema nikakvih informacija ni naznaka da će doći do njenog narušavanja. Povišene mjere osiguranja se isključivo odnose na vojne objekte", naglasio je Helez.