Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH učestvuje na Evropskom i Svjetskom prvenstvu u najbržem rastućem sportu na svijetu – esportu

Preuzmite sliku

Kao što je Tuzlanski.ba ranije pisao, Aldin Hamidović iz Tuzle prvak je prvenstva Bosne i Hercegovine u e-fudbalu, a sada je pred njim nastup na Evropskom esport prvenstvu pod organizacijom Evropske esport Federacije (EEF) koje se održava od 6. do 10. septembra u Podgorici u Crnoj Gori.

Ovaj bh. predstavnik također ima pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u mjestu Bali u Indoneziji u novembru čiji je ukupni nagradni fond 500.000 dolara, kazao je Feni predsjednik Esport asocijacije u BiH Ante Šaravanja.

Vezano | Veliki uspjeh: Tuzlak Aldin Hamidović postao prvi igrač iz BiH koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu u eFootball-u

Istaknuo je kako je Esport trenutno najbrži rastući sport na svijetu.

– U 2021. godini kroz esport je prošlo više od 1,1 milijarde dolara s preko 500 miliona entuzijasta koji prate esport događaje. Što se tiče globalne gaming scene u 2021. godini gaming je ostvario promet od 180 milijardi dolara – dodao je Šaravanja.

Svjetski olimpijski odbor poslao je dopis svim olimpijskim odborima širom svijeta da do 2025. godine uključe esport asocijacije u svoja natjecanja što je, napominje Šaravanja, najbolji pokazatelj razvoja ovoga sporta.

– Samim time Esport asocijacija u Bosni i Hercegovini izlazi i na državni nivo te postaje i olimpijski sport – ističe on.

Šaravanja pojašnjava kako je Esport asocijacija u Bosni i Hercegovini punopravna članica svjetskih esport federacija IESF i GEF koje svake godine organiziraju svjetska prvenstva, te punopravna članica i evrospke esport federacije EEF koja također svake godine organizira evropsko prvenstvo.

– Samim time svake godine organiziramo i državna prvenstva Bosne i Hercegovine, a pobjednici nas predstavljaju na evrposkim i svjetskim prvenstvima. Osnivači smo i ADRIA federacije koja ujedinjuje sve federacije s područja Balkana te uskoro očekujemo i uključenje u olimpijski odbor – podvukao je on.

Kaže kako je cilj pružiti priliku svim gamerima, ali i onima koji to žele postati, da unaprijede svoje vještine, te im kroz razne esport događaje dati priliku da se okušaju na međunarodnim takmičenjima.

– Naša misija je povezivanje državnih institucija, organizacija i sponzora u jednu cjelinu koja će kroz uzajamnu saradnju pomoći razvoju esporta na ovim prostorima – zaključio je Šaravanja. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje