Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki uspjeh: Tuzlak Aldin Hamidović postao prvi igrač iz BiH koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu u eFootball-u

Preuzmite sliku

Tuzlak Aldin Hamidović već nekoliko godina profesionalni je igrač popularne videoigre PES, a koja trenutno nosi naziv eFootball. Danas, Aldin je ostvario najveći uspjeh u svojoj karijeri.

Naime, ovaj 30-godišnjak fantasičnom igrom izborio je odlazak na, ni manje, ni više, nego na Evropsko prvenstvo koje će biti održano u Podgorici (Crna Gora).

Ekipa portala Tuzlanski.ba, razgovarala je sa Aldinom koji nam na početku razgovora kaže kako mu je ovo dosada najveći individualni uspjeh što se tiče takmičenja u Bosni i Hercegovini, a u okviru igre ‘1 na 1’ eFootball, bivši PES.

  • Podsjetimo, ranije je Aldin ostvarivao i timske uspjehe ‘2 na2’, gdje je sa partnerom Edisom postao regionalni prvak.

    “Imao sam i ‘11 na 11’ uspjeh sa reprezentacijom, gdje sam igrao četvrtfinale Lige nacija”, navodi.

    Na jučerašnje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Mostar otputovao je kako kaže bez nekih većih ambicija.

    “Otišao sam čisto da vidim kako će se odvijati. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, vidio sam da se kvalitet moje igre podigao. Grupnu fazu sam jedva prošao, te sam je završio kao najbolji trećeplasirani i ušao sam u četvrt-finale, gdje sam lagano riješio svog protivnika Maida, da bi me u polufinalu čekali profesionalci poput Dragana Zeke koji inače predstavlja FK Sarajevo eSport, a inače je regionalni prvak. Njega sam rutinski u polufinalu pobijedio, oba puta rezultatom 4:1, dok me u finalu me dočekao njegov klupski kolega Feđa Đedović zvani Zeusinjo, najtrofejniji igrač Bosne i Hercegovine. Čak devet puta je bio šampion naše države. U grupnoj fazi me pobijedio bez većih poteškoća, te je vjerovatno očekivao da će me isto tako nadigrati i u finalnoj fazi koja se igrala na 3 dobivena meča. Međutim, ja sam vjerovao u sebe. Mijenjao sam taktiku, te sam ga pobijedio 3:2 u ludoj završnici. Tako sam postao prvi igrač iz Bosne i Hercegovine koji će igrati na nekom velikom prvenstvu, odnosno Evropskom prvenstvu koje se održava u Crnoj Gori u mjesecu septembru, dok me Svjetsko prvenstvo očekuje u mjesecu novembru u Indoneziji na dalekom Baliju, koje će trajati 11 dana”, priča Aldin za Tuzlanski.ba.

  • Što se tiče Svjetskog i Evropskog prvenstva, tamo ga kaže očekuju velika svjetska imena.

    “Tu će učešće uzeti profesionalci kojima je ovo osnovno zanimanje i žive od toga, a plaćeni su desetinama hiljada eura koliko im vrijede ugovori koje imaju sa ekipama poput Rome, Manchester Uniteda, Bayerna, Juventusa, Real Madrida i mnogih drugih klubova. S obzirom na sve ove činjenice idem na ova velika takmičenja kao potpuni anonimus i veliki autstajder. Upravo to, zapravo može mi biti od velike koristi jer ću da nastupim bez velikog pritiska, iz razloga što nemam šta da izgubim, a mogu mnogo da dobijem.”

    Pitali smo Aldina otkuda ljubav prema eFootballu.

    Za Tuzlanski.ba ovaj uspješni igrač virtuelne igre, nekada poznate PES, ispričao nam je svoj put, odnosno otkuda baš on u svemu ovome

    “Prije tri godine sam krenuo malo aktivnije igrati, a do tada je bilo sve zabava. Nisam mogao ni sanjati da ću jednoga dana postati najbolji u Bosni i Hercegovini. Na području Tuzle i Tuzlanskog kantona, imao sam nekih individualnih uspjeha, ali među najvećim prvenstvima obično sam znao zakazati. Jučer sam konačno probio i tu barijeru, te dokazao da mogu biti rame uz rame sa najboljim u svijetu.”

    Koji je recept za uspjeh i kako se priprema jedan igrač eFootbala, Aldin nam je pojasnio u nastavku razgovora;

    “Da bi se neka forma održavala mora se igrati makar jedan sat dnevno, čisto da se prati igra, jer se često rade neki update-i i moraš da znaš na čemu si. Kada dođe jedno veliko takmičenje, tada izdvojim sedam dana, gdje igram neka 3-4 sata redovno, tražim jake sparing partnere, mijenjam taktike.”

  • Aldin kaže kako pored aktivnog igranja eFootbala, ima i svoj redovni posao. Igranje ostavlja za noćne sate, kada obavi se svoje dnevne obaveze.

    “Kada tek igrica izađe, igram nekoliko sati dok ne shvatim šablon igre. Tačnije, dok ne shvatim kako igra radi. Nakon toga mi je dovoljno samo sat vremena dnevno, gdje održavam formu”, kazao je.

    Na kraju razgovora naš sagovornik je istakao važnu činjenicu.

    “Velika mi je čast što ću predstavljati našu Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Ogromne su novčane nagrade u pitanju. Fond iznosi oko 100 hiljada dolara”, poručio je Aldin Hamidović poznatiji kao Aki u razgovoru za Tuzlanski.ba.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje