Bh plivači Lana Pudar i Jovan Lekić danas će nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu. 

Bh plivači Lana Pudar i Jovan Lekić danas nastupaju na Olimpijskim igrama
Foto: Olimpijski komitet BiH

Bosnu i Hercegovinu će prvo predstaviti Lana Pudar, s obzirom na to da je njena grupa na rasporedu u 11 sati, a 45 minuta poslije moći ćemo gledati i bh plivača Jovana Lekića.

Osamnaestogodišnja Pudar će se takmičiti u kvalifikacijama na 100 metara delfin. Mostarka će plivati u drugoj kvalifikacionoj grupi na stazi broj 3. Njene protivnice su Viola Scotto di Carlo iz Italije, Vanessa Hazel Ouwehand iz Novog Zelanda, Yufei Zhang iz Kine, Emma McKeon iz Australije, Marie Wattel iz Francuske, Georgia Damasioti iz Grčke i Ellen Walshe iz Irske.

Plivačice će se nadmetati u četiri kvalifikacione skupine, a 16 najboljih će se plasirati u polufinale discipline 100 metara delfin.

Polufinala su na rasporedu večeras u 20 sati i 30 minuta, a finale je zakazano za nedjelju u 20 sati i 40 minuta.

U 11 sati i 45 minuta počinju kvalifikacije za muškarce na 400 metara slobodnim stilom, gdje će nastupiti Jovan Lekić.

Lekić je u drugoj kvalifikacionoj grupi i plivat će u šestoj stazi. Njegovi protivnici su Loris Bianchi iz San Marina, Joaquin Vargas iz Perua, Ilya Sibirtsev iz Uzbekistana, Yean Hoe Khiew iz Malezije, Kregor Zirk iz Estonije, Eduardo Cisternas iz Čilea i Pavel Alovatki iz Moldavije.

Ako se plasira u finale, među osam najbržih od ukupno 38 učesnika kvalifikacija, Lekić će se boriti za medalju večeras u 20 sati i 42 minute.

Prijenosi obje utrke bosanskohercegovačkih plivača moći će se gledati na programu BHT 1.