Foto: Tuzlanski.ba

Fudbalski klub Lokomotiva iz Miričine, (mjesto koje se nalazi na području Opštine Gračanica), osnovan je davne 1964. godine. Izuzev perioda od 1992-1995 (ratne godine) klub je neprestano bio učesnik u nižim rangovima takmičenja.

lokosiU predratnom periodu to su bile međuopštinske lige, a nakon rata u pitanju su opštinske (sadašnji VI rang takmičenja, a nakon reorganizacije u NSTK, klub se zadnjih 14-15 godina takmiči u okviru Druge Lige TK - Zapad (V rang takmičenja). Od tih 14-15 godina, dva ili tri puta se klub borio za ulazak u viši rang, tj. Prvu kantonalnu ligu, a ostalo je bilo borba za opstanak.

Naredne godine FK Lokomotiva slavi veliki jubilej odnosno 50 godina svog postojanja, a sam taj jubilej je dovoljan razlog da se u Miričini skoro svi dignu na noge i zajedničkim snagama pokušaju da na najbolji mogući način i obilježe to, plasmanom u viši rang takmičenja, u jedinstvenu Prvu kantonalnu ligu TK.

Možda i najznačajniji detalj je taj da je u klub došao jak sponzor, firma Europrost i njen suvlasnik Emir Begović, osoba koja u skladu sa mogućnostima pomaže i uveliko olakšava rad samog kluba.

Begović uz koordinaciju sa agilnim predsjednikom U.O. Mehmedom Kurtovićem, Sekretarom Mensudinom Alićem, te ostalim članovima U.O. daju sve od sebe da stručni štab i igrači imaju što bolje uslove za treniranje i odigravanje utakmica.

Igrački kadar FK Lokomotiva čine momci iz Miričine (većina njih), te nekoliko igrača iz susjednih mjesta (Gnojnica, Kruševica i Orahovica). A to su: Adnan Alić, Elvis Bešić, Meris Karić, Edis Kurtović, Semir Kurtović, Asmir Softić, Haris Begović, Edin Štilić, Esmir Hasinović, Ermin Muslimović, Armin Zahirović, Adnan Saburović, Nadir Karić, Eldin Musić, Erdin Ajanović, Edin Mujić, Damir Kovačević, Suad Zahirović, Semir Oštraković.

FK Lokomotiva se nakon 12 odigranih kola u okviru Druge Lige TK Zapad nalazi na prvom mjestu sa osvojenih 32 boda, 10 pobjeda, 2 remija, i još uvijek bez poraza, uz impresivnu gol razliku od 36-9.

Najbolji strijelac je Eldin Musić sa 10 postignutih golova. Trener koji vrijedno radi sa ovim momcima je Zihnija Ćosić.

lokosi2

Veoma lijepa priča su i navijači ovog kluba LOKOSI, koji su se nedavno reaktivirali i tokom svake utakmice pružaju zdušnu podršku svojim igračima. U prosjeku svaku utakmicu u goste ide oko 200 navijača iz Miričine. Posebno vrijedno pomena je jučerašnja bakljada koja je vrlo vjerovatno možda i među prvim bakljadama u nižim ligama.

Takođe i uslovi na samom stadionu i oko njega su svakim danom sve bolji. U planu za naredni period su veliki projekti, poput kompletnog renivoranja travnatog terena, zatim osavremenjivanje klupskih prostorija gdje bi svaki gost trebao da ponese sa sobom lijepe utiske, a najveći projekat koji bi trebao da se desi na popularnim LUGOVIMA neka ostane mala tajna, ali biće to nešto zaista fantastično. Postoji mogućnost da naredne godine za svoju 50 godišnjicu klub ugosti jedan od najvećih klubova u BiH, FK Sarajevo. Oštraković Semir i Armin Zahirović, dva prvotimca marljivo rade sa mlađim uzrastima, njih oko 30 dok je za proljeće i u ovom segmentu rada kluba najavljena reorganizacija i omasovljavanje.