Utakmica na kojoj je priznat nepostojeći gol neće biti ponovljena
Foto: Tuzlanski.ba

Nema ponavljanja duela Bayer - Hoffenheim - Lopta Bayerovog nogometaša Stefana Kiesslinga prošla je pored stative i onda, kroz rupu na mreži, ušla u gol.

phantomtorNajnoviji slučaj nogometne nepravde zbog nekorištenja video-tehnologije desio se u Njemačkoj.

Nogometni savez ove države DFB odlučio je priznati pobjedu Bayera iz Leverkusena protiv Hoffenheima iako je ostvarena pogotkom - kroz rupu na vanjskoj strani mreže.

Krovna kuća njemačkog nogometa procijenila je kako se radi o običnoj sudijskoj grešci, koja ne može biti razlog za ponavljanje utakmice.

Lopta Bayerovog nogometaša Stefana Kiesslinga prošla je pored stative i onda, kroz rupu na mreži, ušla u gol. Tim pogotkom u 60. minuti Bayer je poveo sa 2:0.

Do kraja je Hoffenheim smanjio na 2:1, pa je ovaj gol direktno uticao na konačan ishod. Ipak, DFB je odlučio da se utakmica neće ponoviti.

Ovom odlukom razočarani su igrači i Uprava Hoffenheima koja je očekivala novi meč sa Bayerom. Ista situacija dogodila se 1994. godine na utakmici Bayerna Nuernberga i taj susret je ponovljen.

Naravno da smo itekako razočarani. Nadali smo se da ćemo ako ništa drugo dobiti priliku da ponovimo utakmicu. Čuli smo šta je sudija rekao i mi imamo drugačiji pogled na rupu u mreži, ali za sada moramo prihvatiti odluku", kazao je sportski direktor oštećenog kluba Alexander Rosen.


Propust organizatora

Kao glavni argument za ovu odluku sudija Hans Eberhard Lorenz navodi propust organizatora zbog probušene mreže na golu.

Ovo je veoma nezahvalna situacija. Sudija ne izgleda dobro, ali i Hoffenheim jer je imao rupu na mreži gola. Bayer Leverkusen ne izgleda dobro. Stefan Kiessling ne izgleda dobro, on sada nosi imidž igrača koji ne igra fer igru, za šta ja lično mislim da nema razloga", kaže Lorenz i dodaje:

Mi ne izgledamo dobro jer naš način razmišljanja nije poput većine javnosti. Situacije poput ove izbjegle bi se upotrebom tehnologije gol-linije."

Kiessling, 29-godišnji njemački internacionalac, kritiziran je od strane brojnih navijača jer nije objasnio sudiji na koji način je lopta, koju je udario, ušla u gol.

Naravno da je ovakvom presudom jedan dio pritiska koji se stvorio zbog tog gola nestao. Sretan sam što je sud ustanovio da nisam kriv. Od ostalih igrača koji su bili na terenu ja se razlikujem samo po tome što sa ja bio taj koji je udario loptu", kaže on.

Rudi Voeller, sportski direktor Bayera, kaže kako je siguran da Kiessling nije lagao.

Nema razloga da se o njemu dodatno raspravlja. On je odličan momak i nakon ove naporne sedmice mora se koncentrirati na igru", kazao je Voeller.

Hoffenheimu preostaje sedam dana da odluči hoće li će uložiti žalbu na ovu presudu. (Agencije)