UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Mourinha, ali i protiv oba finalista Europske lige
Foto: Tuzlanski.ba

Disciplinsko tijelo Evropskog nogometnog saveza (UEFA) pokrenulo je postupak protiv trenera Rome Josea Mourinha, zbog kritika izrečenih na račun engleskog suca Anthonyja Taylora nakon finalnog dvoboja Evropske lige u kojem je njegova ekipa poražena u raspucavanju s bijele tačke od Seville.

Mourinho je optužen zbog vrijeđanja i verbalnog napada na glavnog suca, a to je tek jedna u  nizu optužbi s kojima su suočena oba kluba nakon prilično napetog finala u kojem je Taylor podijelio 13 žutih kartona.

Portugalski stručnjak je kritizirao glavnog suca i tokom konferencije za medije nakon finala, a video koji se pojavio na društvenim mrežama pokazuje Mourinha kako na parkiralištu stadiona gestikulira prema Tayloru i njegovim pomoćnicima uz povike “sramota”.

Engleskog suca su napali i Romini navijači u zračnoj luci. Snimke objavljene na Twitteru pokazuju kako skupina navijača Rome baca sjedalice i čaše s pićem prema Tayloru i ljudima koji su bili s njim u društvu.

Osim Mourinha, koji je tokom utakmice zaradio i žuti karton, UEFA je pokrenula postupke protiv oba kluba zbog bacanja predmeta od strane njihovih navijača, uporabe pirotehničkih sredstava i nedoličnog ponašanja članova ekipe.

Roma će dodatno biti procesuirana i zbog navijačkih nemira te uništavanja stadionskog inventara.