Danas je FK Sarajevo zakazalo utakmicu Konferencijske lige protiv Aktobea, a u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici igrači su donijeli odluku za na svojim dresovima istaknu simbol "Cvijeta Srebrenice".

UEFA nije dala saglasnost: FK Sarajevo mora prekriti "Cvijet Srebrenice" u današnjoj utakmici
Foto: FK Sarajevo

U skladu sa pravilima UEFA-e izgled dresa prihvaćen je od Nogometnog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA.

Kako su kazali u svom saopćenju FK Sarajevo je još 25. juna uputilo i posebnu molbu prema UEFA-i kako bi im dozvolila korištenje ovog dresa. 

"Tri dana prije odigravanja utakmice od UEFA-e je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavijestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol 'prekrije'", kažu iz FK Sarajeva.

Odluku da se utakmica igra s ovim simbolom donijeli su sa ciljem poštovanja prema žrtvama zločina i promicanja ljudskih prava. 

"Cvijet Srebrenice utjelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog sjećanja na žrtve genocida. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bila bi gesta solidarnosti sa žrtvama genocida i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove", kazali su.