Španija je u petak nakon velike drame i produžetaka pobijedila Njemačku sa 2:1 i plasirala se u polufinale EURO 2024.

Stiglo objašnjenje zašto nije dosuđen penal za Njemačku
Foto: Foto: X (Twitter) | Screenshot

Selekcija Španije je pobjedonosni gol zabila u 119. minuti, ali Nijemci su ogorčeni jer smatraju da su oštećeni za čist penal u 106. minuti.

Musiala je šutirao, lopta pogodila u ruku Cucurellu, ali glavni arbitar Antonhy Taylor nije pokazao na bijelu tačku.

Nvinar ESPN-a Dale Johnson, ekspert za VAR suđenje, je objasnio da je engleski sudija postupio u skladu sa instrukcijama koje je UEFA dala sudijama prije starta prvenstva.

Johnson navodi da se penali ne sviraju ako lopta pogodi igrača u ruku, a onda bude ispružena prema dole i/ili pozicionirana iza tijela.

Situaciju oko penala objasnila je i analitičarka ITV-a Chirstine Unkel.

"Ukoliko ste mislili da je to igranje rukom za penal, niste jedini. Međutim, novo nije igranje rukom iz nekoliko razloga. Ruka je usmjerena prema dolje, blizu tijela, ravna. Ruka se spušta i smanjuje dok igrač trči na loptu. Najvažnije, ruka je iza tijela dok korača prema naprijed”, napisala je Unkel, inače bivša sutkinja.

Podsjećamo, Španija će u polufinalu igrati protiv reprezentacije Francuske.

"Ruka blizu boka i usmjerena prema dole i/ili pozicionirana iza tijela. Drugačije je od kaznenog udarca koji je dosuđen Dancima u utakmici sa Njemačkom. UEFA je ocijenila da je pozicija ruke tada bila neprirodna i da je stvarala prepreku. Razumljivo je da navijači misle kako bi trebalo biti obratno, ali prema UEFA interpretaciji odluke su ispravne“, napisao je Johnson.