Spektakl u najavi: Vječiti derbi odlučuje novog prvaka BiH? (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Sarajevo i Željezničar danas će sa početkom u 17,00 sati na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ odigrati 125. vječiti derbi.

[embed]https://youtu.be/EMF0zHXtXL0?t=2m53s[/embed]

Ekipa Sarajeva ostvarila je 39 pobjeda, 47 mečeva završeno je bez pobjednika, dok Željezničar ima 38 trijumfa.

Sutrašnja utakmica bit će 105. prvenstveni duel ove dvije momčadi, a upravo bi ovaj meč mogao odlučiti novog prvaka Bosne i Hercegovine.

Tri kola prije kraja prvenstva, Sarajevo je na prvoj poziciji sa 59 bodova i ima bod prednosti ispred drugoplasiranog Željezničara.

Sarajevo bi u slučaju pobjede dva kola prije kraja imalo četiri boda prednosti ispred gradskog rivala i trebala bi mu jedna pobjeda da osigura titulu.

Željezničar bi eventualnom pobjedom prestigao Sarajevo na tabeli i imao dva boda prednosti uoči dva posljednja kola. Ako bi se meč završio bez pobjednika, najvjerovatnije bi posljednje kolo odlučivalo o prvaku naše države. Neriješen rezultat najviše bi odgovarao mostarskom Zrinjskom, koji je treći i zaostaje pet bodova za Sarajevom.

Oba tima u odličnoj formi - Fudbaleri Željezničara igraju odlično i jedina su ekipa bez poraza u drugoj dijelu sezone. U prethodnih 12 utakmica u ligi, ostvarili su osam pobjeda i četiri remija uz gol razliku 24:6.

S druge strane, Sarajevo je zabilježilo osam trijumfa, tri remija i jedan poraz uz gol razliku 19:5. Također, momčad Sarajeva u posljednjih pet utakmica ostvarila je svih pet pobjeda.

Ova utakmica bit će i duel dva najefikasnija tima lige. Željezničar je u 27 odigranih kola postigao 50 golova, a Sarajevo gol manje.

U prvoj utakmici ove sezone koja je odigrana na stadionu „Grbavica“ u 13. kolu, Sarajevo je pobijedilo rezultatom 2:1. Golove za bordo tim postigli su Velkoski i Duljević, dok je jedini strijelac za Željezničar bio Hasanović.

Sarajevo u derbi meč ulazi sa puno problema. Zbog povreda, trener Dženan Uščuplić neće moći računati na Purića, Duljevića, Kallasija (pored povrede ima i tri žuta kartona), upitni su nastupi Barića, Berberovića i Alispahića, a Radovac i Mihojević propustit će utakmicu zbog obaveza u juniorskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Trener Željezničara, Milomir Odović na raspolaganju neće imati Memiju i Beganovića zbog obaveza u juniorskoj selekciji, kao i Stanića koji je već duže vremena van stroja.

Četiri bh. reprezentativca - Na terenu bi se trebala naći i četvorica bh. reprezentativaca. Za Sarajevo od prve minute zaigrat će naš A reprezentativac Gojko Cimirot, a u timu Željezničara nasupit će mladi reprezentativci, Riad Bajić i Damir Sadiković, te povremeni juniorski reprezentativac Amir Hadžiahmetović.

Sigurno će i selektor naše A reprezentacije, Mehmed Baždarević posmatrati ovaj duel, prvenstveno zbog Gojka Cimirota i Riada Bajića. Cimirot (22) je jedan od najvažnijih igrača Sarajeva, a u posljednje vrijeme pruža sve bolje partije. Bajić (21) je postigao 15 golova ove sezone u dresu Željezničara i najbolji je strijelac bh. Premijer lige ispred Nikolića i Wagnera koji su postigli po 13 pogodaka.

Očekuje se da će na sutrašnjem vječitom derbiju između Sarajeva i Željezničara prisustvovati preko 20.000 navijača, a nadamo se da će igrači oba tima pružiti dopadljivu igru i opravdati očekivanja svih zaljubljenika najvažnije sporedne stvari na svijetu. (Reprezentacija.ba)