Foto: Tuzlanski.ba

Ni u najcrnjim scenarijima niko nije mogao zamisliti da će naša fudbalska reprezentacija u prvom kolu kvalifikacija za Euro 2016 izgubiti od Kipra.

Na press konferenciji nakon meča selektor Safet Sušić kazao je kako su njegovi igrači zakazali te je zbog toga izostao pozitivan rezultat. Iako je nakon prijateljske utakmice na Tušnju protiv Lihtenštajna upozoravao na slabu igru situacija se očigledno za pet dana nije popravila.

reprezentacijaZbog čega su igrači sinoć zakazali, možda zbog taktike, pogrešnog odabira prvih 11 koj su započeli utakmicu, možda smo protivnika podcijenili, možda zbog nedostatka Spahića i Misimovića. Vjerovatno zbog svega pomalo "Zmajevi" nisu sinoć protiv Kipra pobjedom započeli kvalifikacije.

Sam podatak da se niti jednom naši napadači nisu našli u nedozvoljenoj poziciji dovoljno govori o tome koliko je naša igra bila bezidejna. Slično nam se dogodilo protiv Slovačke na stadionu Bilino Polje kada smo uporno ubacivanjima preko Džeke pokušavali postići gol, dok je odbrana Slovačke sva ubacivanja blokirala baš kao što su to sinoć uradili igrači Kipra, pročitali su našu blijedu taktiku koje skoro da nije ni bilo.

Selektor Kipra Charalambos Crhistodoulou uprkos porazu u prvom kolu vjeruje kako će se Bosna i Hercegovina ipak plasirati na EURO 2016, ali se također i nada da će njegova ekipa nastaviti sa dobrim igrama.

Nekada ekipe pobjeđuju i pored loše strategije i sastava, no nama je sinoć nedostajala i koncentracija i kvaliteta pojedinaca, ali i sreća. Nekoliko Džekinih šuteva u nekoj drugoj utakmici vjerovatno bi završilo u golu, Ibiševiću kod zicera lopta ne bi prešla preko noge, Bešić ne bi pogodio prečku nego gol, a Pjanić ne bi promašio penal.

Ovako, pred nama su izuzetno teške kvalifikacije u kojima više nemamo pravo za kiks. Pape i njegovi saradnici u nastavku će morati biti znatno pragmatičniji i u svakoj utakmici igrati znatno opreznije, jer Svjetsko prvenstvo iza nas je pokazalo da se utakmice pobjeđuju tako što se ne primi gol, a ne tako što se daje gol više od protivnika.

Laički pretpostavljajući, našoj reprezentaciji najviše odgovara sistem koji smo igrali protiv Meksika pred početak Mundijala, u kojem igramo znatno brže, efikasnije i opasnije po gol protivnika. (Reprezentacija.ba / Tuzlanski.ba)