Sjajni holandski fudbaler nakon što je donio titulu Feyenoordu okončao karijeru
Foto: Tuzlanski.ba

Sjajni holandski fudbaler Dirk Kuyt objavio je kraj igračke karijere, samo tri dana nakon što je hat-trickom u posljednjem kolu holandskog prvenstva Feyenoordu osigurao prvu šampionsku titulu nakon 18 godina.

Kuyt, kojem je 36 godina, trijumf Feyenoorda protiv Heraclesa rezultatom 3:1 opisao je kao najbolji trenutak u karijeri.

“Svi moji snovi su se ostvarili. Kada sam se vratio u Feyenoord prije dvije godine znao sam da možemo osvojiti titulu. To sam i rekao, a svi su mi se smijali“, kazao je Kuyt.

Prije svega veliki borac, a zatim i odličan napadač, profesionalnu karijeru je počeo 1998. godine u Quick Boysu, odakle je prešao u Utrecht. Pravi uspon doživljava dolaskom u Feyenoord 2003. godine. Nakon tri odlične sezone otišao je u redove engleskog velikana Liverpoola čiji je dres nosio šest godina, da bi 2012. otišao u turski Fenerbahce. U Turskoj je osvojio prvenstvo, Kup i Superkup, a 2015. godine vratio se u domovinu, odnosno u Feyenoord.

U periodu od 2004. do 2014. godine bio je nezamjenjiv u reprezentaciji Holandije za koju je odigrao 104 utakmice i postigao 24 gola. Sa “lalama“ je bio vicešampion svijeta 2010, a četiri godine kasnije osvojio je treće mjesto na svijetu. (AA)