Samobrisivi sprej koristit će se i na svjetskom klupskom prvenstvu (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Sudijama na svjetskom klupskom nogometnom prvenstvu bit će dozvoljeno da koriste samobrisivi sprej da označe razdaljinu za živi zid prilikom izvođenja slobodnih udaraca.

samobirsivi-sprej

Sprej, koji je već korišten na svjetskim prvenstvima za igrače do 20 i 17 godina, označava liniju iza koje mora stajati živi zid prilikom izvođenja slobodnih udarac i nestaje za minutu.

Upotreba tehnologije dozvoljena je u martu od Međunarodnog odbora nogometnih asocijacija, čime je svim konfederacijama, članovima asocijacija ili liga dozvoljeno da ga upotrebljavaju, a u decembru će prvi put u Maroku biti upotrijebljen na nekom FIFA-inom seniorskom takmičenju, javljaju agencije.

Šef sudijske orgaizacije FIFA-e Massimo Busacca vjeruje da će sprej postati vrijedan alat za sudije, navodeći da bi mogao biti u upotrebi i na svjetskom prvenstvu u Brazilu.

- Sprej ima preventivni efekt. Rastojanje se uvijek poštuje i izbjegava se dodjela žutih kartona zbog nepoštivanja odluka sudija. Nakon svjetskog klupskog prvenstva u Maroku razmotrit ćemo naredne korake. Sagledat ćemo rezultate i razmotriti mogućnost upotrebe spreja i na narednim takmičenjima FIFA-e - kazao je.