Prema portalu transfermarkt: Skuplji smo od Grka
Foto: Tuzlanski.ba

Bliži se duel naše reprezentacije sa Grčkom u Atini. Domaćini su blagi favoriti zbog prednosti domaćeg terena. Ipak, prema portalu transfermarkt, naša reprezentacija je skuplja od Grka.

grcka-bihBh. reprezentacija je skuplja od Grka za čak 28.825.000 eura, Grci vrijede 66.850.000 eura, dok naši momci koštaju 95.675.000 eura.

Najskuplji igrač Grčke je štoper Werdera Sokratis Papstathopoulos koji košta 10 miliona eura, dok je naš najskuplji igrač Edin Džeko sa cijenom od 29 miliona. Da su Grci ekipa sa jakom odbranom, govore i podaci u cijeni - naime, njihova odbrambena četvorka koja bi trebala nastupiti protiv nas vrijedi nešto više od 20 miliona dok je kod nas ta cifra nešto manja od 10 miliona eura.

Što se tiče veznog reda i napada, tu smo u prednosti. Vezni red koji su Grci izveli protiv Latvije je koštao samo 11 miliona eura, dok, recimo, Medunjanin, Misimović, Stevanović i Lulić zajedno koštaju 17,5 miliona. Kada bi umjesto Stevanovića ili Medunjanina Sušić u Atini u vezni red uveo Salihovića ili Ibričića, ta cifra bi dodatno porasla.

Dva prva napadača Grčke Mitroglou i Samaras zajedno koštaju 7,5 miliona eura, dok su Džeko i Ibišević procijenjeni na čak 37 miliona eura.

Cifre obično ne znače ništa, ali sigurno predstavljaju još jedan razlog za optimizmom pred derbi utakmicu naše grupe.

federalna.ba / Tuzlanski.ba