Potpisan protokola za siguran i ugodan boravak navijača BiH u Brazilu
Foto: Tuzlanski.ba

Kako je odlazak navijača naše zemlje poprilična avantura, naravno i izdatak, danas je u Ministarstvu vanjskih poslova naše zemlje  potpisan poseban protokol koji bi trebalo da boravak građana BiH u Brazilu učini što ugodnijim i sigurnijim.

Vize Brazil

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i predsjednik Nogometnog saveza BiH (NSBiH) Elvedin Begić danas su potpisali Protokol o saradnji na poslovima u vezi s pripremom odlaska, boravka i povratka sportista i navijača na svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Cilj Protokola je da MVPBiH i država BiH budu na raspolaganju bh. stručnom štabu, reprezentativcima, NSBiH i svim državljanima BiH koji će boraviti u Brazilu tokom trajanja najznačajnije svjetske sportske manifestacije ove godine.

- Vijeće ministara je prihvatilo inicijativu MVP da se osiguraju sredstva za privremeni konzularni detašman BiH u Brazilu tokom svjetskog nogometnog prvenstva od 12. juna do 13. jula. Imajući u vidu da BiH u Južnoj Americi nema nijedno diplomatsko konzularno predstavništvo nametnula se potreba da formiramo jedan detašman, prije svega konzularni, pod simboličnim nazivom "Bh. kuća". Primarna funkcija "Bh. kuće" će biti pravna zaštita naših državljana koji će pratiti SP - kazao je Lagumdžija.

Po njegvim riječima "Bh. kuća" će najvjerovatnije biti smještena u Rio de Janeiru, u kojem će bh. selekcija odigrati prvi susret protiv Argentine.

- "Bh. kuća" bit će na raspolaganju svim građanima BiH. Ideja je da se iskoristi za promociju privrednih i turističkih potencijala BiH, ali i za poslovne i političke susrete kojim će jačati veze ne samo s našim domaćinima već i svim koji budu tamo prisutni. Nadamo se da će "Bh. kuća" na određeni način biti okupljalište čitavog regiona - kazao je Lagumdžija.

On je dodao da je MVPBiH iz tog razloga već stupio u komunikaciju s ministarstvima vanjskih poslova zemalja u regionu koje u Brazilu imaju svoja diplomatsko-konzularna predstavništva i zatražilo pomoć.

Predsjednik Elvedin Begić kazao je da se u NSBiH intenzivno radi na realizaciji projekta priprema i odlaska u Brazil.

- Potpisivanjem ovog sporazuma otvorili smo i ovaj dio poglavlja BiH u Brazilu, ne samo nogometne reprezentacije i Saveza već i BiH. Mi ćemo u narednom periodu kroz planove, koje smo usvojili, puno tih detalja još dogovoriti. Želimo da našim državljanima, navijačima, privrednicima i svima koji se zadese u Brazilu pružimo zajedničku pomoć i logistiku i u svakom obliku predstavimo BiH na najbolji način- kazao je Begić.

Prema predviđanjima koja su u ovom trenutku dostupna u Brazilu se može očekivati između tri i pet hiljada građana BiH iz cijelog svijeta. (Fena)