Foto: Tuzlanski.ba

Povodom derbi meča 15. kola BHT Premijer lige BiH između Crveno - crnih i Sarajeva u prostorijama SD Sloboda danas je održana konferencija za medije.

Prisutnim predstavnicima medija obratio se šef struke našeg tima Alfredo Casimiro koji je istakao da će njegov tim učiniti sve da sa povoljnim rezultatom ode na premijerligašku pauzu:

najava-fksloboda-fksarajevo1"Protiv Sarajeva ćemo se suprotstaviti sa dosta izmjenjenom ekipom jer će nam nedostajati čak šest igrača. Janković, Mujić, Salihović i Šećerović zbog kartona ne mogu igrati, a zbog bolesti i povrede ne možemo računati ni na Kuduzovića i Todorovića. Ovoliki broj izostanaka veliki je hendikep za bilo koju ekipu lige, a tako i za nas. Ipak, svi oni fudbaleri koji istrče na domaći teren moraće ovaj problem nadoknaditi svojom borbenošću, zalaganjem i htijenjem. Sarajevo je s druge strane kompletno, dobro ih poznajemo i sigurno su jedna od najjačih ekipa našeg prvenstva. No, u fudbalu se često dešava da bolji ne pobjeđuju. Zbog toga je ovaj sport i najpopularniji širom svijeta. Učinićemo sve da ostvarimo povoljan rezultat i spokojnije odemo na pauzu.".

Portugalski stručnjak na klupi Crveno - crnih imaće dosta problema u sastavljanju idealnih 11 za Bordo tim. U nedostatku standardnih prvotimaca odlučio se da u roster ubaci tri golobrada igrača: Šišića, Husića i Skulića koji bi lako mogli dobiti priliku protiv Sarajlija.

Ono što ohrabruje je povratak Mehidića i Omića u sastav, a moguća postava koja će se suprotstaviti ekipi Mehe Kodre mogla bi izgledati ovako: Pirić, Efendić, Omić, Mitrović, Mehidić, Bajraktarević, Pršeš, Sarić, Mujkić, Selamović i Musić.

Nedjeljni derbi na Tušnju okarakterisan je kao utakmica visokog rizika. Sedmoj sili se tim povodom obratio i Mirzet Halilović, inspektor PU Zapad, upoznavši prisutne sa aktivnostima koje se sprovode kako bi derbi protekao bez incidenata.

"Preduzete su sve potrebne aktivnosti da utakmica prođe u najboljem redu. Obavili smo više sastanaka sa predstavnicima Fukara i Stare garde, te predstavnicima FK Sarajevo. Najavljen je dolazak 500 gostujućih navijača i oni će u pratnji pripadnika PU Tuzla i TK biti sprovedeni od granice našeg kantona sve do stadiona Tušanj. Za ovu utakmicu biće angažovan dovoljan broj policajaca, Interventne jedinice i preko 100 zaštitara agencije Securitas. Energično ćemo suszbiti sve moguće nerede i upotrebu pirotehničkih sredstava. Zajedno sa Fukarama dogovoreno je unošenje jednog transparenta, a oni su obećali fer i korektno navijanje.".

Za ovu utakmicu koristiće se i posebno vozilo koje će snimati sve aktivnosti na tribinama, te je najavljeno da će svi oni koji budu pokušali koristiti pirotehnička sredstva automatski biti odstranjeni sa stadiona.

Službena lica meča su:

Sudija: Ognjen Valjić (Banjaluka). Pomoćnici: Goran Dujak (Odžak) i Dalibor Drašković (I. Sarajevo). Delegat: Hišam Islambegović (Zenica). Posmatrač: Blaž Živković (Orašje). Četvrti sudija: Momir Širko (Banjaluka). Pomoćnik 5: Ilija Živković (Orašje). Pomoćnik 6: Dragan Petrović (Banjaluka).

Derbi starih rivala biće emitovan u direktnom TV prenosu na Areni Sport.