Moguća grupa kvalifikacija za EP: BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Albanija
Foto: Tuzlanski.ba

Evropska fudbalska federacija (UEFA), danas je odredila jakosne skupine kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

repkee-france-2016Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, po prvi put u historiji se nalazi u prvoj jakosnoj skupini, te će naši Zmajevi biti jedan od devet nosioca kvalifikacionih grupa.

Danas je ovu informaciju UEFA i zvanično potvrdila, a pored naše reprezentacije u prvoj jakosnoj skupini nalaze se Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Portugal, Engleska, Grčka i Rusija.

U drugom jakosnom šeširu našla se reprezentacija Hrvatske, skupa sa selekcijama Ukrajine, Švedske, Danske, Švicarske, Belgije, Češke, Mađarske i Irske.

Reprezentaciji Srbije pripao je treći jakosni šešir, zajedno sa još osam reprezentacija: Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija i Poljska.

Crnogorci su se našli u predposljednjem četvrtom šeširu a društvo im prave: Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija.

U peti šešir svrstane su sljedeće reprezentacije: Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija i Kipar.

Na Evropskom prvenstvu u Francuskoj po prvi put će učestvovati 24 reprezentacije, a kvalifikacije koje počinju u septembru.

Dakle čak šest reprezentacija iz bivše SFRJ našlo se u pet šešira za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. Teoretski je moguće da jedna od grupa u kojoj će Zmajevi biti nosioci izgleda upravo ovako: BiH, Hrvatska, Srbija ili Slovenija, Crna Gora i Albanija. (Tuzlanski.ba)