Lamine Yamal postao je najmlađi strijelac na Evropskom prvenstvu nevjerovatnim iznenađujućim pogotkom za Španiju protiv Francuske. 

Ko je Lamine Yamal? Otac Mounir preponosan na sina koji je zadivio planetu
Foto: Instagram | Najmlađa zvijezda

Lamine Yamal ima samo 16 godina, a već je planetarno popularan zbog svog talenta i vještina koje pokazuje u svijetu fudbala.

Yamal je zvijezda u usponu. Trenutno je igrač Barcelone, jedne od najslavnijih ekipa i upravo je sa katalonskim timom osvojio svoju prvu titulu 4. maja 2023. godine.

Rođen je u Kataloniji, a odrastao je u Granollersu i Mataru. Ima posebnu vezu s mjestom u kojem je odrastao - Rocafondom, na katalonskoj obali Maresme i na ivici Matara.

Njegova jedinstvena proslava golova odaje počast njegovom domu – znak 3-0-4 koji se odnosi na poštanski broj mjesta u kojem je odrastao. Kad je Yamal imao sedam godina, njegova se porodica preselila u Barcelonu gdje se pridružio Barceloninoj omladinskoj akademiji.

Otac mu je Marokanac, a majka je rodom iz Ekvatorijalne Gvineje. Po vjeroispovijesti je musliman. 

Yamal, koji je na putu da postane zvijezda Barcelone, pozirao je s Leom Messijem na kalendaru dok je bio beba. Kao i Messi, Yamal je prošao kroz renomiranu omladinsku akademiju Barselone La Masia.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli MOUNIR (@hustle_hard_304)

Nakon što je Yamal junior srušio Francusku u polufinalu EURO 2024 oglasio se njegov otac Mounir koji je podijelio dvije fotografije na društvenim mrežama i napisao: 

“Kao otac i osoba zahvaljujem ti don Lamine Yamal. Hvala ti, sine moj". "Kako je lijep ovakav život, hvala ti Bože".

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli MOUNIR (@hustle_hard_304)

Uprkos svojim godinama, jedan je od najboljih igrača Španije na Euru 2024, gdje će njegov tim igrati u finalu.