Foto: Tuzlanski.ba

Posebno u Argentini i uopšteno Južnoj Americi govori se o navodnom namještanju grupa tokom žrijeba za nastup na svjetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu naredne godine, koji je održan u petak u Costa do Sauipe.

Jerome-Valcke-Costa-Rica-Mundial

Na Twitter nalogu "Brasil 2014 Fraude" (Brazil 2014 prevara) kako je izvijestio MDonline navodno čak 22 sata prije zvaničnog izvlačenja objavljeno je kako će Argentina otići u grupu F kao što je i bilo, a takođe su napisana i imena reprezentacija koje će se naći u pomenutoj grupi a to su: Iran, BiH i Nigerija.

bosna-tvit

Osim toga ovaj Twitteraš objavio je i koja će reprezentacija biti "prebačena" iz grupe 4 u grupu 2 (Italija), te je potvrdio da je ranije znao za namještaljku izvlačenja i drugih grupa ali to nije želio objaviti.

italia-tvit

Na YouTube se pojavio i video koji traje nešto više od tri minute kojim se namjerava ukazati na navodnu manipulaciju. Prema pisanju španjolskih medija samo kod izvlačenja prve kuglice u kojoj se nalazio Brazil nije bilo ništa sporno.

Generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke bio je zadužen za uzimanje kuglica u kojima su se nalazili papirići sa imenima reprezentacija, tokom žrijeba a Valcke je imao ulogu tzv. "Nevine ruke".

Generalni sekretar FIFA-e uvijek je bio u krupnom kadru dok otvara lopticu, a zatim iz nje izvlači paprić sa imenom reprezentacije. Ono što je sumnjivo je trenutak kada Valcke spušta ruke na sto skupa sa kuglicom i imenom izvučene reprezentacije i naknadno uz nekoliko sekundi neizvjesnosti podiže ih i proglašava izabranu zemlju.

Kamere nisu pokazale šta se nalazilo na stolu odnosno gledatelji nisu jasno mogli vidjeti površinu stola na koju je sekretar FIFA-e spuštao ruke a zatim ih ponovo dizao.

U međuvremenu, voditeljica Fernanda Lima otvara loptice i pokazuje papiriće kako bi ih svi vidjeli, kao što je to uradio Cafu sa spomenutom lopticom Brazila.

Postavlja se pitanje, da li je Valcke imao papiriće sa imenima poredane već na stolu daleko od kamera ?

Prema videu može se zaključiti da je tako, što se vidi kada je izvukao Čile, Španskog suparnika u grupi, Jerome Valcke prvo je razmotao papir, a zatim spušta ruke na sto kao bi navodno podigao drugi papirić.

Osim toga važno je napomenuti da se na videu primjeti da papirići Fernande Lime nakon proglašenja dok ih spušta oni se ponovo "umotavaju" (vraćaju u prvobitnu formu u kojoj su bili u loptici), dok kod Valckea ostanu "ukočeni" i ravni....

Šta Vi mislite , dali je bilo manipulacija ? (Tuzlanski.ba)