Amar Beganović - biser tuzlanske svetinje: Sloboda je postala dio mene
Foto: Tuzlanski.ba

Iako ima samo 19 godina, Amar Beganović je član udarne postave tuzlanske Slobode. Upisao je 24 nastupa, od čega je 23 počeo kao starter.

Trenutno je član mlade reprezentacije BiH, a bio je u nacionalnom timu kadeta i juniora. Također, nosio je kapitensku traku u svim mlađim selekcijama Slobode. Za početak razgovora je Beganović istakao kako fudbal trenira od svoje pete godine.

- Od kada sam upisan u školu fudbala sa pet godina, Sloboda je postala dio mene. Moj cijeli dan je vezan za najvažniju sporednu stvar na svijetu. Pored redovnog treninga u klubu koji traju do dva sata, treniram individualno sigurno još toliko. Dva do tri puta sedmično. Tako da sigurno dnevno aktivno provedem trenirajuci do pet sati - kazao je Beganović.

Izdvojio je trenere koji su mu pomogli da ostvari dječački san.

- Kroz karijeru sam radio sa mnogim trenerima od Kunosića, Hasića, Spahića, do Karića i Omerovića koji mi je nekako fudbalski otac. Ubrzao mi je sazrijevanje, kao mladem junioru dao mi je kapitenaku traku, učio me da fudbal gledam drugačijim očima. S njim imam poseban odnos. On je za mene dimenzija više, ali ne želim umanjiti ni udio sadašnjeg stručnog štaba na čelu s Zlatanom Nalićem i njegovim saradnicima Crnogorcem i Osmanhodžićem koji su stali iza mene, dali mi priliku sa 18 godina i nekada kada sam bio u krizi - kazao je naš sagovornik.

Utakmicu protiv GOŠK-a iz Gabele u gradu soli posebno pamti.

- Protiv njih sam postigao gol u pobjedi od 2:0, dok mi je ostala u sjećanju i nedavno odigrana kvalifikacijska utakmica za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Moldavije na Grbavici za mladu reprezentaciju - istakao je Beganović.

Amar igra na poziciji desnog bočnog i prati nastupe jednog nogometaša.

- Gledam Danija Alvesa kako igra, pratim njegove utakmice. Mogu reći da se divim čovjeku koji na vrhunskom nivou traje toliko godina - rekao je.

Na pitanje koji je recept za uspjeh, odgovara.

- Mene su naučili ljudi koji se brinu za moju karijeru da postoje dvije vrste talenta, urođeni i talenat koji se stiče. Mislim da je u današnjem vremenu rad osnova svega, autoritet znanja kako kod trenera tako i kod nas igrača - zaključio je Beganović. (RedBull.ba)