Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Utakmicom protiv Latvije BH košarkaši sutra započinju nastup na EP-u

kosarkaska-reprezentacija
Preuzmite sliku

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će utakmicom protiv Latvije u dvorani ”Podmežakla” u Jesenicama (14.30 sati) započeti nastup na evropskom prvenstvu, koje se od 4. do 22. septembra održava u Sloveniji.

kosarkaska-reprezentacijaGrupna faza takmičenja bit će održana u Ljubljani, Kopru, Celju i Jesenicama, a takmičit će se ukupno 24 evropske reprezentacije. Najbolji bh. košarkaši nastupaju u B-grupi sa selekcijama Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Latvije.

Izabranici selektora Aleksandra Petrovića pripremali su se za evropsku smotru u Sarajevu, te na pripremnim turnirima u Sloveniji, Njemačkoj i Grčkoj.

U Sloveniji su upisali pobjedu i poraz protiv Gruzije, te poraze protiv Slovenije i Rusije. Na turniru u Ulmu savladali su domaću selekciju i Grčku, a poraženi su od izabrane vrste Makedonije.

U posljednjoj fazi priprema reprezentativci su nastupili na ”Acropolis kupu” u Atini, gdje su poraženi od domaćina Grčke, Italije i Litvanije.

Selektror Petrović nakon povratka u Sarajevo s ”Acropolis kupa” naglasio je da bh. javnost ne treba osuditi rezultate sa posljednjeg turnira, jer je u Atini data prilika igračima koji u Ulmu nisu imali veću minutažu. Naglasio je da BiH mora težiti igri koju je imala na turniru u Njemačkoj, te da bi u tom slučaju u Sloveniji “mogle da se dese lijepe stvari”.

Posljednjih nekoliko dana pred odlazak u Sloveniju bh. košarkaši iskoristili su za saniranje povreda i povratak u željenu fizičku formu. Nekoliko igrača u Atini se žalilo na blaže povrede i bolove (Teletović, Đedović), a robusni centar Stipanović je zadobio povredu zadnje lože i njegov nastup u ranoj fazi prvenstva je i dalje upitan.

Za Bosnu i Hercegovinu u Sloveniji će igrati Edin Bavčić, Nihad Đedović, Nemanja Gordić, Elmedin Kikanović, Ante Mašić, Muhamed Pašalić, Dalibor Peršić, Nedžad Sinanović, Andrija Stipanović, Marko Šutalo, Mirza Teletović i Zackary Wright.

Raspored utakmica grupne faze reprezentacije BiH:

– srijeda, 4. septembra: BiH – Latvija (14.30)

– četvrtak, 5. septembra: BiH – Srbija (17.45)

– petak, 6. septembra: BiH – Crna Gora (14.30)

– nedjelja, 8. septembra: BiH – Makedonija (14.30)

– ponedjeljak, 9. septembra: BiH – Litvanija (17.45)

Reprezentaciju BiH u Sloveniji bodrit će veliki broj bh. navijača, a organizatori prvenstva najavili su da će za utakmice B-grupe, u kojoj nastupa veliki broj država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, biti angažovan veći broj sigurnosnih snaga. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: