Utakmicom protiv Latvije BH košarkaši sutra započinju nastup na EP-u
Foto: Tuzlanski.ba

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će utakmicom protiv Latvije u dvorani ''Podmežakla'' u Jesenicama (14.30 sati) započeti nastup na evropskom prvenstvu, koje se od 4. do 22. septembra održava u Sloveniji.

kosarkaska-reprezentacijaGrupna faza takmičenja bit će održana u Ljubljani, Kopru, Celju i Jesenicama, a takmičit će se ukupno 24 evropske reprezentacije. Najbolji bh. košarkaši nastupaju u B-grupi sa selekcijama Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Latvije.

Izabranici selektora Aleksandra Petrovića pripremali su se za evropsku smotru u Sarajevu, te na pripremnim turnirima u Sloveniji, Njemačkoj i Grčkoj.

U Sloveniji su upisali pobjedu i poraz protiv Gruzije, te poraze protiv Slovenije i Rusije. Na turniru u Ulmu savladali su domaću selekciju i Grčku, a poraženi su od izabrane vrste Makedonije.

U posljednjoj fazi priprema reprezentativci su nastupili na ''Acropolis kupu'' u Atini, gdje su poraženi od domaćina Grčke, Italije i Litvanije.

Selektror Petrović nakon povratka u Sarajevo s ''Acropolis kupa'' naglasio je da bh. javnost ne treba osuditi rezultate sa posljednjeg turnira, jer je u Atini data prilika igračima koji u Ulmu nisu imali veću minutažu. Naglasio je da BiH mora težiti igri koju je imala na turniru u Njemačkoj, te da bi u tom slučaju u Sloveniji "mogle da se dese lijepe stvari".

Posljednjih nekoliko dana pred odlazak u Sloveniju bh. košarkaši iskoristili su za saniranje povreda i povratak u željenu fizičku formu. Nekoliko igrača u Atini se žalilo na blaže povrede i bolove (Teletović, Đedović), a robusni centar Stipanović je zadobio povredu zadnje lože i njegov nastup u ranoj fazi prvenstva je i dalje upitan.

Za Bosnu i Hercegovinu u Sloveniji će igrati Edin Bavčić, Nihad Đedović, Nemanja Gordić, Elmedin Kikanović, Ante Mašić, Muhamed Pašalić, Dalibor Peršić, Nedžad Sinanović, Andrija Stipanović, Marko Šutalo, Mirza Teletović i Zackary Wright.

Raspored utakmica grupne faze reprezentacije BiH:

- srijeda, 4. septembra: BiH - Latvija (14.30)

- četvrtak, 5. septembra: BiH - Srbija (17.45)

- petak, 6. septembra: BiH - Crna Gora (14.30)

- nedjelja, 8. septembra: BiH - Makedonija (14.30)

- ponedjeljak, 9. septembra: BiH - Litvanija (17.45)

Reprezentaciju BiH u Sloveniji bodrit će veliki broj bh. navijača, a organizatori prvenstva najavili su da će za utakmice B-grupe, u kojoj nastupa veliki broj država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, biti angažovan veći broj sigurnosnih snaga. (Fena)