Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla i Mejdan spremni za spektakl: Finale Slobode i Sparsa za plasman na završnicu kupa

Preuzmite sliku

Košarkaška subota u Mejdanu i duel rivala sa vrha tabele napravili su odličnu uvertiru za sutrašnje finale Kupa BiH “Mirza Delibašić” sistema “A” u kojem se sastaju Sloboda i Spars.

Pobjeda crveno-crnih nad Leotarom od 20 poena razlike bila je svojevrsna pozivnica navijačima i simpatizerima Kluba kao i svim ljubiteljima košarke da u utorak na finalnom susretu tribine Mejdana budu pune. Susret Slobode i Sparsa uvijek je pružao zanimljivu i kvalitetnu košarku, a posljednji derbi između ova dva tima odigran je krajem decembra prošle godine u maloj dvorani Mejdana gdje je tuzlanska ekipa slavila rezultatom 87:70.

Sloboda se nalazi u fantastičnoj formi i nevjerovatnom pobjedničkom nizu. Serija od sedam vezanih trijumfa počela je protiv Studenta nakon kojeg su redom padali Sparsi, Borac, Turbina, Široki, Mladost i Leotar. Tuzlanski tim je ovom serijom ušao u zahtjevan takmičarski ritam u kojem igraju dvije utakmice sedmično i uz sve to uspjeli su prvi mjesec u novoj godini završiti bez poraza. Kada su u pitanju Sparsi, riječ je o ekipi koja je imala dosta oscilacija ove sezone, ali su već neko vrijeme u uzlaznoj putanji nakon određenih kadrovskih promjena u ekipi.

Tuzla će ugostiti finalni derbi između ove dvije ekipe iz kojeg će pobjednik ostvariti plasman na završnicu, odnosno popularni final four, Kupa “Mirza Delibašić” na kojem su za sada mjesto osigurali Igokea i Široki dok se još uvijek čekaju predstavnici iz finala Kupa RS-a i finala Kupa sistema “A”. Budući da se radi o sistemu “A”, Sloboda i Sparsi su do finala savladali ekipe Turbine iz Jablanice te Promo iz Donjeg Vakufa u polufinalnim susretima.

Ekipa Slobode je u prethodnih nekoliko susreta kroz oglede sa rivalima iz vrha pokazala da je odlično posložen tim. Kapiten Đorđe Lelić ima ulogu kormilara na parketu što odlično radi uz Durmu koji je na double-double prosjeku i Delalića kao najboljeg skorera ove sezone. Upotpunjuju ih još Albijanić koji kao da proživljava novu igračku mladost ove sezone te Alikadić koji u svakoj utakmici daje svoj maksimum.

Upravo oni su učinili da se novi igrači brzo uklope o čemu najbolje svjedoči primjer Vujasinovića koji je kao novi playmaker Slobode u svega dva susreta zabilježio čak 18 asistencija. Ono što raduje jeste podatak da i svi ostali, posebice mladi igrači, rastu i pokazuju kvalitet uz starije kolege.

Trener Nedim Džemić izjavio je da ekipa ima dužnost u svojoj dvorani boriti se od prve do zadnje minute i dati sve od sebe pred svojim navijačima, a sutrašnje finale najavio je jedan od najboljih pojedinaca Slobode ove sezone, nekadašnji član sarajevskih Sparsa, Ibrahim Durmo: “Očekuje nas jako teška utakmica, a dodatnu težinu nosi činjenica da se radi o finalu kupa. Ekipa Sparsa je dobro posložena i fizički spremna, imaju kvalitetne igrače na svim pozicijama zbog čega će ovo biti zahtjevan izazov kako energetski, tako i fizički za nas koji smo već u jakom takmičarskom ritmu. Ipak, mi znamo svoj cilj za sutra i on je jasan – plasman na final four kupa te ćemo učiniti sve da to i ostvarimo. Ovim putem bi pozvao i publiku da budu naš šesti igrač, naš vjetar u leđa i da nas bodre do nove pobjede”, izjavio je Durmo.

Finale Kupa BiH “Mirza Delibašić” sistema “A” na rasporedu je u utorak, 01.02., sa početkom od 19:00 sati u velikoj dvorani sportskog centra Mejdan.

Utakmicu finala sudit će Ademir Zurapović, Seid Nožinović i Tarik Nikšić. Prema odluci UO OKK Sloboda ulaz na večerašnju utakmicu je slobodan te sve one koji planiraju prisustvovati duelu u Mejdanu molimo na poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, prije svega obaveznog nošenja maske i držanja propisane distance.

Za one koji nisu u mogućnosti doći u Mejdan, susret uživo možete pratiti putem Youtube kanala OKK Sloboda čiji link će biti dostupan na društvenim mrežama Kluba. (OKK Sloboda)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,