Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Teletović je raskinuo ugovor s Partizanom zbog paljenja džamija

teletovic-netsi1
Preuzmite sliku

Žarko Vujović je sa Mirzom Teletovićem bio od prvih dana u Slobodi, prvo kao saigrač, a potom i kao trener, a jedno vrijeme i kao član uprave ovog kluba. O počecima druženja sa Teletovićem Vujović kaže:

teletovic-netsi1

– Mirza je došao u Slobodu iz Jablanice sa 14 godina i njega je otkrio Senad Muminović, koji je tada bio selektor kadetske reprezenatcije BiH i trener mlađih kategorija Slobode. Kad je došao u klub, meni je zapao za oko jer je Hercegovac kao i ja pošto sam i ja iz Bileće.

Ispred generacije

Odmah je bio ispred svoje generacije. Trenirao je i sa kadetima i sa juniorima i sa seniorima Slobode, a kao kadet je bio prvak i u juniorskoj i u kadetskoj konkureciji. U toj ekipi Slobode igrali su još Mirza Begić, Miodrag Tanasilović, Dalibor Peršić… – kaže Vujović.

U seniorskoj ekipi Slobode su ga trenirali treneri prvo pokojni Dražen Pešić, potom Velimir Gašić, te Boro Džaković, kojem je Žarko Vujović jedno vrijeme bio asistent.

zarko-vujovic1– Boro je najzaslužniji za njegov napredak u karijeri. Davao mu je 40 minuta po utakmici. Znao je Boro, pošto je tako slično otkrio i Sašu Đorđevića, kakve su Teletovićeve mogućnosti, pa ga je maksimalno koristio. Mnogima nije bilo drago da dijete od 17 godina ima takve ovlasti, bilo je i kritika, ali se na kraju sve to ispostavilo kao dobar potez. Sjećam se utakmice u Posušju. Gubimo deset poena razlike, a Mirza potom postiže zaredom pet trojki, kao što je nekad radio Dražen Petrović, i dolazimo do plus pet. U toj utakmici sa 17 godina je postigao osam trojki. Mislim da je te godine imao i prosjek od 35 poena po utakmici – kaže Vujović, te dodaje da je veliku ulogu u Teletovićevom sazrijevanju imao Mirzin otac Šaban.

– Ništa u karijeri Mirza nije radio dok se nije posavjetvao sa ocem. Vidio sam odmah da je to fino vaspitano dijete, koje najviše voli košarku. Nije on obilazio noćne klubove, ni kafiće, nego mu je košarka bila svetinja. To sam primjetio kod tog momka.

Upravo Vujović je najzaslužniji što ga je uzeo pod palicu jedan od najboljih menadžera Evrope Miodrag Ražnatović.

– Ja sam mu dao savjet da ga zastupa Ražnatović, koji ga je gledao, nekoliko puta je dolazio na treninge i onda na prvom sastanku sa njim rekao mu je da vidi u njemu budućeg NBA košarkaša. To je istina. Inače, obilazili su ga mnogi menadžeri, čak i keramičari koji su se predstavljali kao menadžeri, ali sam znao lično Ražnatovića, pa smo sklopili zajedničku saradnju. To je bio ispravan potez i tek mi sad mnogi čestitaju na savjetovanju – kaže Vujović.

Naš najbolji košarkaš je bio potpisao ugovor sa Partizanom, ali je Teletović nekoliko sati poslije potpisa zamolio čelnike ovog kluba Predraga Danilovića i Duška Vujoševića da se isti proglasi nevažećim.

– Te godine bili su martovski nemiri na Kosovu, pa su zapaljene džamije u Beogradu i Nišu. To se desilo samo nekoliko sati poslije potpisa ugovora, koji je obavljen u Sarajevu.

Pocijepan ugovor

Čelnici Partizana su shvatili situaciju, pa su izašli u susret Teletoviću, pa je ugovor pocijepan. A upravo su ga oni htjeli kupiti za Ligu za prvaka Srbije, pošto se Sloboda zahvaljujući poenima Horozića za Čelik nije plasirala u Ligu za prvaka BiH – kaže Vujović, te se prisjeća kako je Teletović nastavio karijeru u Belgiji.

– U to vrijeme predsjednik Oostendea je bio potpresjednik vlade Belgije i on je lično došao u Beograd, gdje je Teletović potpisao ugovor sa tim belgijskim klubom. Za prelazak u Caju Laboral znam slabije, jer je tada već imao Ražnatovića koji je vodio brigu o njemu – kaže Žarko Vujović.

Mirzina slika među legendama

– Dat ću vam jedan primjer koliko Ražnatović cijeni Teletovića. U svojoj kancelariji ima pet slika, slobodno ću reći legendi. Jedna je Vassilisa Spanoulisa, druga je Nikole Pekovića, treća Dušana Ivkovića, četvrta Radomira Antića, a peta je Mirze Teletovića.

Uspjet će u NBA

– Mirza može igrati u NBA ligi, u to sam siguran i znam da će uspjeti tamo. Znam koliko je uporan, bio je dvije godine kapiten i košarkaš koji je odlučivao utakmice za Caju Laboral, ekipu koja je imala mnogo vrhunskih košarkaša. To nije mala stvar, u takvoj ekipi koju sa klupe vodi Duško Ivanović. On je pozitivno drzak košarkaš.

Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: