Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbija izborila polufinale Mundobasketa

Preuzmite sliku

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva selekciju Litvanije i tako izborila prolaz u polufinale.

Tim Svetisava Pešića slavio je rezultatom 87:68.

Srbiju je do pobjede vodio sjajni Bojan Bogdanović sa 21 poenom, pratio ga je Filip Petrušev sa 17 koševa, dok je Stefan Jović postigao njih 11.

Kod litvanaca istakao se Sedekerskis sa 14 poena, Jokubaitis je ubacio poen manje, dok je Jonas Valanciunas meč završio sa 11 koševa.

U borbi za finale Srbija će se sastati sa boljim iz okršaja Kanada – Slovenija.

Moguće je da će Srbija ovom pobjedom obezbijedi i direktan plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. To će se dogoditi ukoliko u četvrtfinalnim utakmicama Kanada pobijedi Sloveniju, a SAD Italiju.

Litvanija je u ovaj duel ušla kao ubjedljivo najbolja šuterska ekipa Svjetskog šampionata, šutirali su trojke sa više od 46% uspješnosti, a u tom stilu su započeli i meč protiv Srbije. Pogodili su prvih pet od šest šuteva za tri poena, a potom je situacija krenula naglo da se okreće u korist Srbije.

Bitnu ulogu u ovom periodu, kao i u nekim drugim tokom utakmice, odigrao je bek Aleksa Avramović. Fantastično je igrao odbranu, u potpunosti je zaustavio Rokasa Jokubaitisa i ukrao mu čak tri lopte u vođenju.

Potom kreće daleko lošiji nastup Litvanije u napadu u odnosu na sve dosadašnje utakmice na SP. Fantastična timska odbrana Srbije zaustavila je, prije svih, Jokubaitisa i Brazdeikisa, a u napadu su rešenja bila daleko bolje u odnosu na meč sa Italijom.

Kapiten Bogdanović je igrao fantastično, a do poluvremena ubacio je 18 poena, uključujući i fantastičnu trojku u samoj završnici druge četvrtine. Izvanrednu rolu imao je i Filip Petrušev, koji je na startu Mundobasketa imao i povredu – ubacio je sedam poena posle 20 minuta, a to je zapravo i sekundarno u odnosu na njegovu partiju u drugom poluvremenu.

Početkom drugog poluvremena Litvanija je pokušala da iznenadi Srbiju zonom, ali u drugom napadu jako bitan šut za tri poena ubacuje Nikola Jović. Potom u drugom poluvremenu šuterske serije imaju Stefan Jović i Filip Petrušev, a razlika odlazi na preko 20 poena u korist Pešićevog tima i utakmica je faktički riješena.

O posvećenosti Srbije na ovom duelu svjedoči i stepen kvaliteta timske i individualne odbrane čak i kada je razlika bila veća od 20 poena u posljednja tri minuta susreta. Srbija nije prepuštala velikom rivalu nijedan lak poen. O tome kako je Srbija igrala odbranu govori i podatak da je samo dva dana ranije ista ova reprezentacija Litvanije ubacila Amerikancima 110.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,