Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Spor između Luke Dončića i njegove majke: Košarkaš zahtijeva da se ona odrekne brenda koji kontroliše u njegovo ime

Preuzmite sliku

Slovenački košarkaš Luka Dončić je u utorak podnio zahtjev Kancelariji za patente i žigove SAD (USPTO) u kojem traži poništenje registracije zaštitnog znaka “LUKA DONČIĆ 7”, koji je u vlasništvu njegove majke Mirjam Poterbin, rekao je poznati američki novinar Mark Stein.

Kako piše N1 Slovenija, podnošenje prijave je najnoviji korak u višemjesečnim naporima 23-godišnje zvezde Dallas Mavericksa da povrati potpunu kontrolu nad brendovima koji nose njegovo ime.

“Nastavljam da rastem kao igrač i kao osoba, tako da mi je važno da kontrolišem sopstveni brend“, rekao je između ostalog Dončić novinaru Steinu.

Početak priče i nesuglasica datira još od njegove prve sezone u NBA 2018/2019, kada je majci predao saglasnost da registruje njegovo puno ime kao zaštitni znak. Nakon brojnih pokušaja i pregovora o prijenosu kontrole nad pravima, preko advokatske firme”Brown Radnik“ Dončić je u julu 2021. godine pismeno saopštio da želi da poništi pomenutu saglasnost.

Do nesuglasica je navodno došlo kada je košarkaška zvijezda željela da registruje ime “LUKA DONČIĆ“ kao zaštitni znak pod sopstvenom kontrolom, ali je američki zavod za patente odbio njegov zahtjev zbog postojećeg “LUKA DONČIĆ 7”, koji Mirjam Poterbin nije željela da otkaže.

U tužbi, koju je u ime košarkaša podnijela advokatska kancelarija “Braun Radnik“, navodi se da Dončić nije povezan sa brendom “LUKA DONČIĆ 7“, kao i da ne odobrava stavljanje robe i usluga pod spomenutim imenom. O svim partnerstvima i ugovorima u SAD brine Dončićeva kompanija “Luka99 Inc“, koja je također podnijela zahtjev za opoziv saglasnosti Mirjam Poterbin.

Prema Stejnovim riječima, Dončić više nije povezan sa kompanijama koje posjeduju i prodaju brend LD77 i upravljaju sajtom lukadoncic.com. Prema slovenačkoj javnoj evidenciji (Ajpes), ovim kompanijama trenutno zajedno upravljaju 48-godišnja Mirjam Poterbin i direktor Boris Požeg, piše N1 Slovenija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje