Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi poraz crveno-crnih u novoj sezoni: Bosna uspješnija od Slobode u Skenderiji

Preuzmite sliku

Košarkaši Slobode u okviru petog kola Prvenstva Bosne i Hercegovine gostovali su u Sarajevu gdje ih je dočekala ekipa Bosne.

Crveno-crni su neporaženi ušli u derbi starih rivala, dok su igrači sarajevskog tima u dosadašnjem ligaškom toku upisali dva poraza. Sjajan pobjednički niz od četiri pobjede ekipe iz Tuzle, nakon pet odigranih kola, zaustavljen je u Skenderiji gdje je domaći tim Bosne gostima nanio prvi poraz u aktuelnoj sezoni čime su prekinuli vlastiti negativni niz od dva poraza iz prethodna dva kola.

Obje strane na otvaranju utakmice pokazale su određenu dozu nervoze koja je bila jasan pokazatelj koliko i jednima i drugima znače bodovi u ovom meču. Domaći su se prvi uspjeli oduprijeti pritisku i osloboditi svoj igru u drugom dijelu prvog perioda igre što je igračima Bosne donijelo povoljan rezultat već nakon prvih 10 minuta igre.

Gostujući tim nije uspio zaustaviti kvalitetnu napadačku igru domaćih niti u drugoj dionici igre zbog čega je sarajevski tim na poluvrijeme otišao sa dvocifrenom prednošću i rezultatom 51:36.

Sloboda je nešto odlučnije ušla u nastavak meča, ali nisu našli način da kazne greške domaćih na otvaranju treće četvrtine, što je bilo dovoljno domaćem timu da se vrate u ritam koji su nametnuli u prvom poluvremenu. U posljednjem periodu igre prednost domaćih je konstantno rasla, a gosti iz Tuzle bili su bez adekvatnog odgovora na izuzetno raspoloženu igru ekipe Bosne. Sarajevski tim u konačnici upisao je ubjedjivu pobjedu nad ekipom Slobode čime su postali prvi tim u ovoj takmičarskoj sezoni koji je crveno-crnima nanio poraz. Rezultat na kraju susreta glasio je 102:75 (24:18; 27:18; 23:17; 28:22).

Statistički podatak koji je obilježio utakmicu u Skenderiji jeste omjer skokova današnjih rivala prema kojem su domaći bili uspješniji sa uhvaćenih čak 19 skokova više. U porazu Slobode najviše su pokazali Ismet Sejfić i Asim Gutić koji su postigli po 13 poena. Dvocifreni u redovima Slobode bili su još Devine Eke sa 12, te Darrion Strong sa 10 ubačenih poena. Kada je riječ o ekipi Bosne, apsolutno prvo ime susreta bio je centar sarajevskog tima Milivoje Božović koji je ostvario double-doube učinak od 25 poena i 17 skokova čime je predvodio svoju ekipu do treće ovosezonske pobjede.

Nakon pet odigranih kola u Skenderiji je prekinut fantastičan niz Slobode od četiri uzastopne pobjede, te su košarkaši iz Tuzle sada na omjeru od četiri pobjede i jednog poraza. Bez obzira na pretrpljeni poraz, crveno-crni se i dalje nalaze na vrhu ligaške tablice.

Ekipa Bosne u večerašnjem derbiju prekinula je niz od dva vezana poraza i sada su na izjednačenom omjeru 2-2. Tuzlanski tim nema puno vremena za oporavak budući da ih i idućeg vikenda očekuje novo, drugo vezano gostovanje, ovoga puta u Mrkonjić Gradu, gdje ih dočekuje ekipa Mladosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,