Prvenstva srednjih škola Općine Tuzla u košarci
Foto: Tuzlanski.ba

U cilju podrške dječijem i omladinskom sportu, Sportski savez Općine Tuzla ima za cilj realizovati program takmičenja u nekoliko sportova. Program je namjenjen djeci i mladima, učenicima 16 srednjih škola s područja Općine Tuzla.

takmicenje-skola-kosarkaProgram koji obuhvata takmičenja u košarci, odbojci, rukometu, malom nogometu i atletici, će biti realizovan u periodu od 02. decembra 2013. god. do 26. aprila 2014. godine.

Prvenstva su otvorile košarkaške ekipe utakmicama u okviru grupne faze, koje se održavaju u školskim sportskim dvoranama od 02.12. do 18.12.2013. godine.

Ekipe su razvrstane u dvije grupe konkurenciji omladinki i omladinaca. U konkurenciji omladinaca grupe „A" i „B" imaju svoje podgrupe sa nosiocima podgrupa. Takmičenja u grupi i podgrupi će se sprovoditi kroz jednokružni sistem (svako sa svakim po jednu utakmicu) a pravo nastupa na finalnom turniru stiču dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe.

Utakmica se sastoji od dva poluvremena u trajanju po petnaest minuta, bez zaustavljanja sata za igru, osim zadnje tri minute drugog poluvremena i za vrijeme minute odmora. U slučaju neriješenog rezultata igra se jedan ili više produžetaka, do odlučivanja pobjednika.

U ženskoj konkurenciji poluvrijeme traje deset minuta, bez zaustavljanja sata za igru, osim zadnje tri minute drugog poluvremena i za vrijeme minute odmora.

Prvenstvena takmičenja će se odvijati po službenim pravilima i propozicijama KS BiH.

Finalna faza:

Pravo nastupa na finalnom turniru kod omladinki i omladinaca stiču dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe, u prvoj utakmici se sastaje prvoplasirana ekipa iz grupe „ A" sa drugoplasiranom iz „B" u drugoj prvoplasirana ekipa iz grupe „B" sa drugoplasiranom iz „A" a zatim se igra za treće i prvo mjesto.

Po dvije prvoplasirane ekipe sa Općinskih prvenstava ostvaruju pravo na takmičenju u okviru Kantonalnog prvenstva u košarci.

Sportski savez Općine Tuzla, zahvaljuje se pokrovitelju Općini Tuzla, sponzoru BH Telecom dd Sarajevo Direkcija Tuzla, sponzoru prevoza GIPS Tuzla i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK koji su podržali ovako važan projekat i bez kojih se isti ne bi mogao organizovati i sprovesti na potrebnom nivou.

(Sportski savez Općine Tuzla)