Ovaj dres Michaela Jordana prodat je za 1.38 miliona dolara
Foto: Tuzlanski.ba

Michael Jordan i dalje uživa veliku popularnost, što je dokazala aukcija kuće Heritage Auctions na kojoj je njegov dres iz studentskih dana, koji je nosio na naslovnici Sporting Newsa u martu 1983. godine, prodat za 1.38 miliona dolara, odnosno 1.134.531 euro.

To je najveći iznos za koji je prodat bilo koji dio odjeće iz takmičarske karijere Air Jordana.

Radi se o dresu Univerziteta Sjeverne Karoline, svijetloplave boje s bijelim obrubom s brojem 23 i natpisom Jordan iz 1983. godine, kada je Jordan osvojio naslov najboljeg igrača u sjevernoameričkom univerzitetskom prvenstvu NCAA.

Časopis Sporting News ga je proglasio igračem godine NCAA-a, a Jordan je nosio majicu na naslovnici časopisa u martu 1983. godine.

Dres je prvi put prodat na aukciji 1999. godine za 63.500 dolara.

Taj nevjerovatan iznos od 1.38 miliona dolara dres je prikupio u sklopu aukcije Heritage Spring Sports Catalog, na kojoj su još prodavati i patike Nike Dream Team Scotta Pippena, kaciga Michigan Wolverinesa, šahovski stol iz 1972. godine koji su Bobby Fischer i Boris Spaski koristili u poznatom šahovskom meču u jeku hladnog rata između SAD-a i Rusije.

Međutim, ovaj Jordanov dres nije najskuplji dres prodat na aukciji. Taj status još uvijek ima dres Babea Rutha, legendarnog igrača New York Yankeesa, koji je prodan 2019. za 5.64 miliona dolara.