Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkazana sezona u Euroligi i Eurkupu, neće biti proglašeni šampioni

Preuzmite sliku

Rukovodstvo Eurolige danas je donijelo odluku o otkazivanju sezone 2019/20 u svim takmičenjima pod svojim okriljem zbog globalne pandemij koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odlukom Izvršnog odbora dioničara komercijalne imovine Euroliga (ECA) završena je sezona u Euroligi, Eurokupu i omladinskoj Euroligi. Iz ECA-a su naglasili da niti u jednom takmičenju neće biti proglašen šampion.

“Nakon odluke donesene 12. marta da privremeno prekine sva takmičenja Eurolige, liga, klubovi, igrači i svi dioničari bili su spremni i na ulaganje stalnih napora da se takmičenje nastavi. Istražujući sve moguće opcije, Izvršni odbor donio je odluku o otkazivanju Turkih Airlines Eurolige i Eurokupa, kao i turnira Eurolige nove generacije i Euroliga akademije“, istakli su iz ECA-e.

Dodaje se da su zdravlje i sigurnost sportista, navijača, osoblja, partnera i lokalnih zajednica i dalje glavni prioritet. Izvršni odbor ističe da je razmatrao i mogućnosti dovršetka sezone sa manjim brojem timova i još niz drugih rješenja, ali da su na kraju donijeli jedinu realnu odluku.

“Zbog sportskog integriteta odbačene su sve izmjene sistema takmičenja uključujući i smanjene broja timova. Uprkos izradi iscrpnog medicinskog protokola za takmičenja, medicinski protokoli koje trenutno provode javne zdravstvene vlasti zahtijevaju razdoblje samoizolacije za bilo kojeg igrača, trenera ili suca koji ima pozitivan test na COVID-19. Dakle, u protekla dva i po mjeseca nisu dobijene potrebne garancije da bi se takmičenja mogla dovršiti u julu“, rekli su između ostalog i ECA-e i dodali:

“U skladu s našim stalnim vrijednostima sportskog integriteta i poštenja, Izvršni odbor odlučio je da neće priznati nijednu ekipu kao šampiona u Euroligi u sezoni 2019/20, niti u Eurokupu.“

Jordi Bertomeu, predsjednik i izvršni direktor Eurolige naglasio je da će se nakon današnje odluke sa ogromnom energijom posvetiti planiranju i organizaciji sezone 2020/21.

“Bez sumnje, ovo je najteža odluka koju smo morali donijeti u našoj 20-godišnjoj istoriji. Zbog razloga koji su bili izvan naše kontrole bili smo primorani prekinuti najuspješniju i najuzbudljiviju sezonu u evropskoj košarkaškoj istoriji“, rekao je Bertomeu.

Sezona u Euroligi prekinuta je u martu nakon što je bilo odigrano 28 kola. U tom trenutku lider je bio Anadolu Efes Istanbul, a slijedili su ga Real Madrid, Barcelona, CSKA Moskva i Maccabi. Svi spomenuti timovi su šest kola prije kraja bili osigurali plasman u Top 8 fazu takmičenja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,