OKK SLOBODA: Otvoreno pismo upućeno Generalnom sekretaru KS BiH Harunu Mahmutoviću
Foto: Tuzlanski.ba

Nisu prošla ni nepuna dva dana od zadnje utakmice u Vogošći između OKK „Spars" Sarajevo i OKK „Sloboda" Tuzla, a još uvijek osjećam gorčinu odigrane utakmice.

okk sloboda svi

Ovaj osjećaj gorčine, nije vezan za poraz tima čiji sam predsjednik – OKK „Sloboda" Tuzla, i pobjedu OKK „Spars" Sarajevo, već je osjećaj gorčine proizvod svega onoga što se na utakmici u utorak u Vogošći, dešavalo.

Mene je i danas stid, i to me stid što sam dio ovog „cirkusa", tj. doigravanja finalnih utakmica za prvaka A1 lige, i načina kako se sve usmjerava i kamo sve vodi. A usmjerava se i vodi, upravo i samo protiv košarke i svega onoga što košarka pruža kao igra.

Naime, upoznati ste kao Generalni sekeratar KS BiH, a i ostali članovi Upravnog odbora KS BiH, o pretpostavkama OKK „Sloboda" u kom pravcu će ovo sve ići. Mislim, znam, siguran sam, a i događaji to potvrđuju, da je sve unaprijed izrežirano, ko treba biti prvak A1 lige.

Meni, kao dugogodišnjem košarkaškom radniku, je prije svega drago što je BH košarka dobila takve mlade košarkaške asove, koji su lijepo igrački poredani i posloženi u OKK „Spars", i ja lično i ispred OKK „Sloboda", želim im da dostignu vrhunski kvalitet i košarkašku slavu. Ti momci predstavljaju budućnost BH košarke i budući oslonac košarkaške reprezentacije BiH.

Ali, taj njihov potencijal i kvalitet ne može i ne bi trebao biti guran od strane „likova", kojih se svako ko zna šta je košarkaška igra, stidi.

Gospodine Harune Mahmutoviću, Generalni sekretaru KS BiH, možda će u ovome pismu biti izrečene malo teže riječi za neke pojedince, ali ovo je prilika da se u Košarkaškom savezu BiH riješe neki „problemi", bez obzira ko bude pobjednik i ostvari plasman u Premijer ligu.

Kompletan saziv Skupštine OKK „Sloboda" (50 osoba), neće rizikovati, da na bilo koji način i ni pod kojim uslovom, bude ugrožena sigurnost, bilo igrača, bilo prijatelja Kluba, ili navijača, bez obzira odakle dolazili, radi pobjede bilo koje ekipe.

slikaspars1

Prizori sa utakmice odigrane u utorak, iz koje je vidljivo sramno suđenje sudije Harisa Bijedića, ali i nedostatak petlje ostale dvojice (Zurapovića i Karovića), govore o uslovima i „ugođaju" spomenute utakmice. I danas me stid zbog „likova" koji sjede u prvom redu ispod koša... vjerovatno košarkaških znalaca... pljuvanja igrača, skandiranja „ubij Srbe"???, zatim lasera uperenih u oči igrača OKK „Sloboda" i svega ostalog.

Ovdje ne pominjem prijetnje sudiji, ne sudijama, već samo sudiji iz Tuzle od strane prijatelja vlasnika Kluba, a ujedno i predsjednika Košarkaškog saveza kantona Sarajevo, Nihada Selimovića, i brata mu Nermina... ali to njima ide na čast.

Jadno je ako smo došli do toga, da nam sudija bude taj koji nam omogućava da pobjedimo, a već unaprijed je stvorena je atmosfera da je „Zuka naš", a „Haris njihov"... a za pretpostaviti je čiji su ostali...

Gospodine Harune Mahmutoviću, molim Vas da u okviru svojih ingerencija učinite nešto, da košarka bude ono što je i bila, i da se iz košarke otjeraju, ili im se uskrati pravo da se oko nje, bave likovi koje je jedan Vaš košarkaš iz Sarajeva (bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine), nazvao „smradovima i džukelama".

Šaljem Vam i ovaj snimak, koji će biti poslan i Generalnom sekretaru FIBA EUROPE, Mr Kamil Novak, i Mr Richard Stokes, Head of the FIBA Europe Competitions and Referee Department, da imate na uvid kako uposlenici KS BiH, i ljudi koje tako naziva Vaš bivši košarkaški reprezentativac iz Sarajeva, otvoreno navijaju, psuju, pljuju, i prijete i sudiji i igračima OKK „Sloboda", a u svrhu stvaranja atmosfere pobjede OKK „Sparsa" Sarajevo.

Trebaju se stiditi svog ponašanja, prije svega, košarkaški radnici Mirza Hatibović, Medin Duškaj, Hariz Bijedić, Ekrem Ferhatović, Sulejman Begović, i svi oni koji se u navedenim osobama prepoznaju, i odobravaju njihovo ponašanje, i puštaju da se oni „nešto" pitaju u košarci u BiH.

Dok se ovakvih „likova", i sudija kojima taksa nije dovoljna naknada za suđenje, ne rješimo, neće biti ni kvaliteta ni sigurnosti onih koji igraju i onih koji vole ovu igru.

Najžalosnije je što je zaslugom ovih „vrsnih poznavalaca košarke" nestalo Željezničara, Sarajeva, Igmana, a gledajući sa strane, isti likovi to priželjkuju i Bosni, a sve u cilju ostvarenja ličnih interesa i liječenja neostvarenih ambicija.

(Predsjednik OKK „Sloboda" Tuzla - Mr.sci. Aid Berbić, dipl.iur.)