Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nurkić na odmoru u Abu Dhabiju jahao devu pa se sjetio poučnog hadisa

Preuzmite sliku

Jusuf Nurkić ovih dana uživa na odmoru u Abu Dhabiju, a najbolji bh. košarkaš je imao priliku da jaše devu nakon čega se sjetio poznatog hadisa.

Prema općoj definiciji hadis predstavlja ono što je Muhammed a.s. rekao, uradio ili vidio da neko nešto čini, pa svojom šutnjom to odobrio i dotičnog ne opomenuo. U hadis spadaju i one vijesti koje govore o poslanikovim svojstvima tj. o tome kakav je poslanik bio po svojim vanjskim i duševnim osobinama.

Nurkić se jašući devu sjetio priče kada je jednog dana poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, vidio beduina kako ostavlja devu bez vezivanja i pitao ga zašto je ne veže, a ovaj je odgovorio da se oslanja samo na Allaha. Poslanik mu je tada rekao da prvo veže devu, pa tek se onda osloni na Allaha (Tirmizi 2517).

Na taj način želio mu je poručiti da svako od nas ima odgovornost i da se mora truditi da bi uspio u granicama svojih mogućnosti, pa kada obavimo svoj dio obaveza, onda se treba osloniti na Allaha.“Prvo zaveži svoju devu, a onda se uzdaj u Allaha”, napisao je Nurkić u opisu objave.

Nurkić je fotografiju i citat podijelio na društvenim mrežama, te je skupio veliki broj lajkova i komentara.

Podsjetimo, Nurkić se oporavlja od povrede stopala koju je zadobio sredinom februara. Nije poznato kada će biti njegov povratak na parket, a ove sezone odigrao je 56 utakmica na kojima je prosječno bilježio 15 poena, 11,1 skok i 2,8 asistencija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje