Napustile Azisjke igre: Košarkašice Katara odbile skinuti hidžab
Foto: Tuzlanski.ba

Od katarskih košarkašica traženo da skinu hidžabe, što su odbile, a potom su napustile Azisjke igre.

Katar je povukao svoj tim sa turnira košarkašica na Azijskim igrama u četvrtak nakon što je odbio povinuti se međunarodnim pravilima koja brane nastup igračica sa hidžabom, a organizatori kažu kako su nemoćni da bilo šta urade, prenosi Reuters.

Od katarskih košarkašica je traženo da skinu hidžabe prije početka meča prvog kola protiv Mongolije u srijedu, no one su odlučile predati duel. Prema pravilima Međunarodne košarkaške asocijacije FIBA, odnosno Članu 4.2.2 igračice ne smiju nositi „opremu za glavu, ukrase u kosi i nakit“.

Pošto nije bilo naznaka ublažavanja ovog pravila pred današnji meč sa Nepalom, Katar se odlučio povući sa ovog turnira na 17. Azijadi koja se vodi pod sloganom „Različitost ovdje sja“ i čiji je domaćin Južna Koreja.

Odlučili smo da se ne takmičimo na ostatku turnira košarkašica Azijskih igara“, kratko je za Reuters telefonom kazao pomoćnik u katarskom Nacionalnom olimpijskom komitetu.

Testna faza - Igračice Nepala izašle su na parket dvorane Samsan World Gymnasium, gdje su provele 15 minuta dok nije proglašena predaja. Obje utakmice Katara ubilježene su kao porazi 0:20 na zvaničnoj internetskoj stranici.

Nošenje hidžaba postalo je vruća tema u sportu proteklih godina jer se muslimanske sportašice žale da su žrtve diskriminacije.

Džudistkinja Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani bila je u centru pažnje tokom Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu kada je Saudijska Arabija zahtijevala da joj se dozvoli nošenje šala tokom takmičenja.

Svjetska kuća košarke FIBA ovog mjeseca je uvela dvogodišnju testnu fazu tokom koje, u nacionalnim prvenstvima samo, košarkašice mogu nositi hidžab. Međunarodna takmičenja, poput Azijskih igara, tek kasnije će biti eventualno odobrena. (Agencije)