Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Luka Garza: Svojoj majci sam obećao da ću igrati samo za Bosnu i Hercegovinu

Preuzmite sliku

Luka Garza (24) je na pretkvalif. turniru za Olimpijske igre debitovao za Bosnu i Hercegovinu i odmah pokazao da je naša selekcija dobila ogromno pojačanje.

Garza, koji nastupa za NBA momčad Minnesotu, je u julu ove godine Basketnews i između ostalog otkrio zbog čega je odlučio da nastupa za našu reprezentaciju.

Naš košarkaš je istakao da je imao mogućnost igranja i za SAD, državu u kojoj je rođen, ali da je majci Šejli obećao da će nastupati samo za BiH.

“Jedina druga opcija koju sam mogao odabrati bila je da igram za SAD. Imao sam mogućnost da igram u kvalifikacijama i tokom međusezona za SAD, ali ja nikada nisam imao dilemu koga želim predstavljati. To sam želio još kao dijete odrastajući uz djeda, baku i majku. Moja odluka je bila laka. Svojoj majci Šejli sam obećao da ću igrati za Bosnu i Hercegovinu i samo za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Garza, čiji je djed legendarni golman FK Sarajevo Refik Muftić.

Njegov otac Frank je potvrdio da je Luka imao ponude da igra za SAD.

“Zvali su i reki treba nam Luka. Zvali su 2022. godine i ljeto prije toga. Rekao sam im, slušajte, odgojili smo svog sina na određen način. Kad nešto obeća, on se toga drži. Treneru, želite da prekršimo obećanje koje je dao majci? To se neće desiti, budite sigurni”.

Garza je kazao i da se veoma brzo uigrao sa saigračima u reprezentaciji BiH te da je postao dobar prijatelj sa Jusufom Nurkićem, koji godinama igra u NBA ligi.

Inače, Garza na pretkvalifikacijskom turniru u Poljskoj prosječno po utakmici postiže 17.5 poena te bilježi 7.5 skokova.

BiH danas od 14:15 sati u Gliwicama igra finale protiv Poljske.

Pobjednik ovog duela ide u kvalifikcije za Olimpijske igre.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,