Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Košarkašice BiH putuju na SP u Australiju zahvaljujući pomoći Vlade KS

Preuzmite sliku

Popularno

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku da Košarkaškom savezu BiH uplati 150.000 KM potrbenih za kupovionu avionskih karta za odlazak ženske košarkaške reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Australiji.

Vlada KS prva se odazvala na apel iz Košarkaškog saveza BiH, jer je bh. košarkašicama prijetilo izbacivanje sa Svjetskog prvenstva, s obzirom na to da krovna kuća bh. košarke nije imala novac za kupovinu karata.

Na pres-konferenciji Vlade KS premijer Edin Forto kazao da ne želi da politizira sport, ali da želi da pita šta se dešava sa bh. sportom.

 • – Zašto pred svako takmičenje, tamo gdje idemo kao reprezentacija, nekoliko dana prije samog takmičenja pojavljuju se informacije da nema novca za karte, hotel. Kako je moguće da rukometna reprezentacija u jednom trenutku ne zna hoće li imati da plati hotel, kako je moguće da odbojkaši putuju hiljadu kilometara u neuslovnom autobusu, kako je moguće da naši najbolji sportisti imaju problem s odlaskom da rade najbolje za sebe i BiH. Ovo je pitanje za državni nivo vlasti. Mi smo jučer reagovali ali to definitivno nije rješenje za bh. sport – kazao je Forto.

  Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić kazao je da su svi imali priliku da vide alarmantnu situaciju i apel Košarkaškog saveza BiH.

  – Imali smo redovnu sjednicu Vlade, taražio sam od premijera i svojih kolega ministara da reagujemo, jer nije bilo vremena. Dali smo inicijativu i sredstava će već u toku dana biti na adresi KSBiH. Javno želim da kažem da će sve reprezentacije BiH učestvovati na svim velikim prestižnim međunarodnim takmičenjima, zato što je to za sve nas, zato što su se naši sportisti i sportašice kvalificirali na ta takmičenja – kazao je Avdić.

  Naveo je da je Ministarstvo kulture i sporta i u protekloj godini izdvojilo značajna sredstva, te da je isto tako sa pola miliona KM podržalo olimpijski program.

  – Riješili smo ovaj problem, vjerujem da ćemo nastaviti da podržavamo vrhunski sportiI sve ono što ima ima značaj za BiH, ali isto tako ćemo kroz sistemska rješenja ponuditi natavak te saradnje – kazao je Avdić.

  Minstar finansija Davor Čičić izjavio je da je Vlada KS promptno reagovala u saradnji s Ministarstvom finansija i Ministarstvom kulture i sporta.

  – Uspjeli smo pronaći sredstva, izvršili smo uplatu prema KSBiH. Nadam se da će to biti dovoljno da se plate karte za put. Ovim putem želim da poželim sretan put našim košarkašicama, da nas sve učine ponosnim na SP-u – rekao je Čičić.

  Istakao je da ovo nije prvi put da Kanton Sarajevo finansira državne reprezentacije, te da je samo u toku tekuće godine za razne državne reprezentacije uplatio 820.000 KM.

  – Isto tako ističem da, zbog nemara državnog nivoa, KS finasira ne samo sport. Finansiramo i sedam velikih ustanova kulture od značaja za BiH. Samo prošle godine smo za sve te ustanove patili preko 2,5 miliona KM i to nastavljamo kroz ovu godinu. Ovo je šire društveno pitanje koje moramo staviti jednom za sva vremena. Sistemsko rješenje treba da nam ponudi država i nađe način da finansira sportske i kulturne ustanove od značaja za BiH – kazao je Čičić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje