Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Košarkaši Slovenije, Brazila i Portorika u drugom krugu SP-a

Preuzmite sliku

Košarkaši Slovenije plasirali su se drugu fazu Svjetskog prvenstva u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Slovenija je u posljednjem kolu grupe F pobijedila Zelenortske Otoke sa 92:77 i s maksimalnim učinkom izborila dalji plasman.

Prethodno je u toj grupi Gruzija savladala Venecuelu sa 70:59 i kao drugoplasirana ekipa iz te grupe izborila je plasman u drugu rundu.

Dalji plasman izborila je i selekcija Brazila, koja je u direktnom okršaju za drugo mjesto u grupi G pobijedila Obalu Slonovače sa 89:77. Španija je već osigurala prvo mjesto u toj grupi, a u posljednjem kolu igra protiv Irana.

  • Srbija je u grupi B u posljednjem kolu pobijedila Južni Sudan sa 115:83 i s maksimalnim učinkom završila prvu fazu takmičenja. Pobjeda Srbije teoretski je donijela i Portoriku plasman u drugi krug, a karipska reprezentacija plasman je ovjerila pobjedom nad Kinom rezultatom 107:89.

    U okviru C-grupe Sjedinjene Države pobijedile su selekciju Jordana sa 110:62 i prvu fazu završavaju s maksimalnim učinkom, dok je Jordan posljednji bez ijedne pobjede.

    Posljednji učesnik druge faze bit će poznat nakon meča između Grčke i Novog Zelanda koji je u toku, a koji će odlučiti drugoplasiranu ekipu u grupi C.

    Plasman u drugi krug ranije su izborile i selekcije: Dominikanske Republike, Italije, Litvanije, Crne Gore, Njemačke, Australije, Kanade i Latvije.

    Šesnaest ekipa koje su izborile plasman u drugi krug formirat će nove četiri grupe u koje prenose bodove iz prvog kruga.

    Ostale ekipe igrat će za plasman od 17. do 32. mjesta. (Foto: FIBA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje