Foto: Tuzlanski.ba

Kao što smo ranije pisali, naš sugrađanin, Mirza Kehić, trener u KK Salinas Falcons proveo je tri sedmice na edukaciji u Americi, na prestižnom Univerzitetu Georgtown u Washingtonu.

keha5

Edukaciju je pohađao zajedno sa jedanaest trenera iz Bosne i Hercegovine. Među ovim trenerima, sa Mirzom su bila i tri ženska trenera iz Tuzle, Azra Bećirović, Azra Ferhatović i Selma Bajramović.

keha1

Univerzitet Georgetown je jedan od najboljih univerziteta u Americi. Poznat je po košarkaškom programu, nastupa u prvoj NCAA diviziji. Ovaj univerzitet iznjedrio je mnoge NBA igrače, među kojima su : Patrick Eving, Allen Iverson, Alonzo Muorning, Dikembe Mutombo, Othella Harrington, Jeff Green...

Cilj ove posjete je prvenstveno bila edukacija bosansko hercegovačkih trenera. Treneri su učestvovali na dva kampa, na kojima su radili i vodili ekipe. Važno je napomenuti da su naši treneri Mirza Kehić (Tuzla), Aleksandar Ćikić (Banja Luka) i Selma Bajramović (Tuzla) u konkurenciji od 42 trenera na kampu osvojili prva mjesta u svojim kategorijama.

keha3

Pored edukacije treneri su posjetili i mnoge znamenitosti (Bijela Kuća, Lincoln Memorial, Pentagon, Smithsonian muzeje, kao i muzeje iz II svjetskog rata, Vijetnamskog rata i Korejasnkog rata ) u Washingtonu. Pored posjeta znamenitost, naši treneri su bili i na WNBA utakmici između Washington Mystics i Phoenix Mercury, kao i na bejzbol meču Washingtona i Arizone. Nakon toga su proveli pet nezaboravnih dana u New Yorku. Ovaj projekat je finansirala Vlada SAD-a posredstvom NVO „Nešto više" iz Sarajeva.

keha2

Ova vijest raduje i daje nadu da će se Tuzli vratiti ugled košarkaškog grada, kojeg je uvijek s ponosom nosila, iako smo svi svjedoci lošeg stanja u tuzlanskoj košarci. U prilog tome ide i vijest da je perspektivni košarkaški trener Elvir Musić, trenutno na edukaciji u Philadelphiji.