Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dres Kobea Bryanta procijenjen na 5 do 7 miliona dolara

Preuzmite sliku

Sotheby's se nada da će u februaru za pet do sedam miliona dolara prodati dres košarkaške legende Kobea Bryanta koji je poginuo u nesreći helikoptera 2020. godine.

To tržište privlači bogate kolekcionare i ulagače iz cijelog svijeta i ostvaruju se novi rekordi.  U maju 2022. dres što ga je argentinski nogometaš Diego Maradona nosio na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1986., prodan je za 9,3 miliona dolara.

U septembru iste godine za 10,1 miliona dolara kupljen je dres s rednim brojem 23 što ga je nosio košarkaš Chicago Bullsa kada je zadnji put osvojio naslov prvaka NBA lige u 1988. godini.

Žuto-ljubičasti dres s brojem 24 Kobea Bryanta na prodaju je ponudio vlasnik koji želi ostati neimenovan. Bryant je taj dres nosio na 25 utakmica u godini kada je bio proglašen za najboljeg igrača redovne sezone (2007-2008.) navodi Sotheby's.

Tokom cijele sezone “dres je nosio 25 puta i zabio 645 koševa” u njemu, rekao je Brahm Wachter iz Sotheby'sa. Dres je izložen u New Yorku od 1.februara, a dio je velike online aukcije artikala iz svijeta sporta koja će se održati od 2. do 9. februara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,