Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Drama u završnici pripala Litvancima: Borbeni Zmajevi poraženi u Mejdanu

Preuzmite sliku

Košarkaška reprezentacija BiH u tuzlanskom Mejdanu odigrala je kvalifikacioni susret protiv Litvanije i zabilježila prvi poraz rezultatom 77:78.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras odigrala utakmicu trećeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv reprezentacije Litvanije u Mejdanu. Konačan rezultat utakmice glasio je 77:78 (21:13; 20:23; 15:24; 21:18) u korist gostujuće selekcije.

Naši košarkaši su otvorili fantastično prvu četvrtinu, te su nakon prve dvije minute opreznosti ubacili u brzinu više i odigrali maestralno prvu četvrtinu. Našu selekciju u prvoj četvrtini je predvodio sjajni Džanan Musa sa šest poena i dvije asistencije, gdje je preuzeo i vleiku ulogu kreacije u napadu zbog odsustva Johna Robersona. Osim njega pod košem su se istakli fantastični Miralem Halilović i Amar Gegić, gdje su obojica na kraju prve četvrtine imali po pet skokova i tri poena. Prva četvrtina je pripala tako Zmajeviam sa 21:13.

Drugo poluvrijeme je donijelo nešto slabiju igru naših košarkaša, ali nismo dozvolili Litvancima da dođu do preokreta, te su stigli do izjednačenja, ali u finišu susreta ponovo su stigli najbitniji poeni od strane Halilovića i Gegića, te su Zmajevi i na pauzu otišli sa prednošću od 41:36, bez obzira što je rezultat u drugoj četvrtini pripao reprezentaciji Litvanije sa 23:20.

Treća četvrtina je donijela crnu rupu u igri naše reprezentacije, te su uz sve to i Litvanci počeli pogađati trojke u visokim procentima. Sličan problem Zmajevi su imali protiv selekcije Češke u Skenderiji, a ovoga puta Litvance je šut krenuo u drugom poluvremenu. Litvanci su u trećoj četvrtini slavili sa 24:15; te su na kraju iste imali prednost od 60:56.

  • U drugom poluvremenu vrijedi istaći da se promijenio i sudijski kriterij u sviranju faulova, te je u više navrata Mejdan izviždao sudije. Poseban pritisak tokom cijelog susreta na sudije je vršio selektor litvanske selekcije. Pet minuta prije kraja četvrtine nažalost povredu je zadobio Miralem Halilović nakon što je odigrao odličnu odbranu, prilikom doskoka izvrnuo je zglob, te nije mogao nastaviti susret. Selekcija Litvanije je održavala u četvrtoj četvrtini prednost koju je stekla u trećoj četvrtini, ali je do kraja utakmice uslijedila prava drama.

    Zmajevi u posljednje dvije minute prave seriju od 6:0, te dolaze na minus dva, te se susret odlučivao u posljednjoj minuti, ali su Litvanci uspjeli pogoditi trojku u petnaest sekundi prije kraja i slavili pobjedu u sjajnoj atmosferi u Mejdanu. (Foto: V. Živković | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje