Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dino Muminović za Tuzlanski.ba: “Gledao sam na kasetama kako je moj otac davao preko 50 poena na utakmici” (FOTO)

Preuzmite sliku

Sin proslavljenog košarkaša Senada Muminovića koji je ostavio neizbrisiv trag u bh. košarci Dino Muminović krenuo je stopama svoga oca.

Dino Muminović svoju košarkašku karijeru trenutno gradi u SAD-u gdje igra za South Plains College u Levellandu (Texas).

  • dino muminovic (2)
  • Ovaj 20-godišnjak visok 208 cm nije bio ni rođen kada je njegov otac Senad Mumunović u Velikoj dvorani Mejdana pred više od 5.000 gledalaca nemilosrdno rešetao protivničke mreže.

    Kako je u razgovoru za Tuzlanski.ba rekao Dino Muminović jednog dana želi da postane dobar košarkaš poput svog oca.

    Na ljeto naredne godine planiram da idem u Boccu da studiram i igram za Florida Atlantic University” – kazao je na početku razgovora Muminović junior za naš portal.

    U nastavku donosimo vam razgovor sa ovim mladim i talentovanim košarkašem koji će nadamo se jednog dana biti glavna uzdanica reprezentacije BiH.

    Tuzlanski.ba: Odakle Dino u Sjedinjenim Američkim Državama?

    – Želja za napredovanjem i ljubav prema košarci doveli su me u Ameriku. Nakon Španije dobio sam priliku da dođem ovdje u Ameriku i tako da nastavim svoje školovanje uz naravno igranje košarke što mi je bio i glavni adut i viza za odlazak preko “BARE”.

    Tuzlanski.ba: Opiši nam ukratko jedan svoj dan?

    – Ujutro uglavnom imam školske obaveze, poslijepodne idem na dva treninga i u teretanu između treninga, naveče izdvojim vremena i opucam oko 500 šuteva, a onda se brinem o školi i učenju. Trenutno smo u sredini sezone i imamo utakmice skoro svaki treći dan.

    Tuzlanski.ba: Tvoj otac Senad ostavio je neizbrisiv trag u bh. košarci prije svega u Tuzli gdje je proveo skoro čitavu svoju igračku karijeru, tri godine nosio je i dres reprezentacije BiH. Krenuo si njegovim stopama, kako vidiš sebe u budućnosti? 

    – Nažalost dok je moj otac aktivno igrao ja nisam bio niti rođen, ali sam gledo mnogo utakmica na kasetama, utakmice na kojima je davao preko 50 poena (na jednoj čak i 76) i tako sam zavolio košarku i nadam se da ću u budućnosti postati isto tako dobar igrač poput njega, a potrudit ću se da budem i bolji od njega.

    Mama me je vodila na utakmice Slobode kada sam imo tek 2 godine i to je bila zadnja sezona koju je igrao moj otac Senad, jer se zbog povrede koljena ranije oprostio od aktivnog igranja i posvetio trenerskom poslu.

    Tuzlanski.ba: Vjerovatno imaš veliku podršku svojih roditelja u tome što radiš, koliko često svog oca pitaš za neki savjet?

    – Naravno roditelji su mi najveća podrška i uvijek ih pitam za savjete, kad nešto zapne na treningu kako da poboljšam i kako da napredujem. Pošto mi je i mama bila košarkasica, a otac je sada i trener pa su mi njihovi savjeti veoma bitni za napredovanje i usavršavanje.

    Tuzlanski.ba: Obzirom da živiš i treniraš u SAD-u pratiš li nastupe našeg kapitena Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića u NBA, kako ti se dopada njihov stil igre?

    – Svaki dan izdvojim vremena da pogledam statistiku Mirze i Jusufa, ponekad ih gledam uživo na TV-u i jako sam zadovoljan partijama Jusufa koje pruža u Denveru, a Mirzu pratim još od kada je igrao za Caju Laboral i uvijek sam uživao u njegovoj igri, također mu želim brz oporavak i da se vrati što prije ponovo na parket.

    Tuzlanski.ba: Za koji NBA klub bi volio nastupiti jednog dana?

    – Trenutno nemam najdraži tim ali bi volio jednog dana zaigrati sa LeBronom.

    Tuzlanski.ba: Imaš li nekog uzora u svijetu košarke?

    – Najveći uzor mi je otac ali također volim gledat Mirzu i većinom nastojim preferirati njegov način i stil igre.

    Tuzlanski.ba: Koliko osobe s kojima se svakodnevno  susrećeš  zanju o zemlji iz koje dolaziš?

    – Da budem iskren većina ljudi koje sam upoznao u Americi ne znaju gdje je Bosna, mali broj njih je ikad čulo za Bosnu i Hercegovinu.

    Tuzlanski.ba: Pratiš li nastupe bh. reprezentacija (košarka, fudbal, rukomet) šta generalno misliš o sportu u BiH?

    – Pa klupski sport iskreno nešto slabije pratim, ali reprezentacije su napravile ogroman iskorak i postigle velike uspijehe svojim plasmanima na svjetska i evropska prvenstva.

    Tuzlanski.ba: Šta još osim košarke voliš da radiš?

    – Slobodno vrijeme uglavnom iskorištavam koliko god mogu i radim sve moguće da izbjegnem dosadu, ali većinu vremena provodim u dvorani šutajući.

    Senad Muminović rođen je 1960. godine, igračku karijeru počeo je 1975, a završio 1997. godine. Proveo ju je u Tuzli, igrajući za Jedinstvo, odnosno Sloboda Ditu. Kratki izlet imao je samo godinu prije umirovljenja, kada je igrao na Filipinima.

    Tri godine nosio je i dres reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nakon igračke karijere trenersku je počeo u Konjicu, a potom se vratio u Tuzlu, gdje je posljednjih šest godina bio trener prve momčadi. S njom je igrao tri polufinala doigravanja i jedno finale kupa. Kao trener Muminović je proveo četiri godine i u Osijeku gdje je vodio ekipu KK Vrijednosnice.

    (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,