Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Damir Mulaomerović, selektor bh. košarkaša: Širi spisak igrača objaviću za desetak dana

Preuzmite sliku

Damir Mulaomerović, selektor košarkaške reprezentacije BiH, pripremio je širi spisak igrača na koje će računati u kvalifikacijama za Eurobasket 2017, koji će saopćiti za desetak dana. Imena 16 igrača koji će početi pripreme za kvalifikacije objaviće u julu, piše Anadolu Agency (AA). 

Mulaomerović je istakao da je vođen optimizmom i pozitivnom energijom, te navodi da se ide u dobrom smjeru da se napravi odlična atmosfera u reprezentaciji. Naročito mu je, ističe, drago što će njegov grad, Tuzla, biti domaćin većeg dijela priprema, kao i kvalifikacione utakmice protiv Rusije.

“Početak priprema je 25. jula, a NBA igrači priključiće se 1. avgusta. Imat ćemo četrdesetak dana za pripreme što će biti dovoljno da se spremimo za sve što nas čeka. Jusuf Nurkić je sigurno tu, a razgovaram i sa Mirzom Teletovićem. Mislim da Teletović ima veliku želju i entuzijazam, a ne moramo govoriti koliko nam je on bitan i koliko bi nam značio kao igrač i osoba u cijeloj toj priči. Status Nihada Đedovića ide prema pozitivnom ishodu, ali zbog administrativnih problema i detaljnog uvida u dokumentaciju, o tome još uvijek ne bih puno govorio. On je sjajan momak i bitan je meni, kao selektoru, ali i drugim igračima”, izjavio je Mulaomerović za AA.

Američki košarkaš Alex Renfroe, koji od prošle godine nastupa za bh. reprezentaciju, bio je Mulaomerovićev suigrač. Kada je čuo da je njegov nekadašnji kolega sada u ulozi trenera reprezentacije, najavio je da će se odazvati njegovom pozivu.

“Mislim da ga u tome može spriječiti samo neki ozbiljan razlog ili neka ozljeda, jer je najavio da dolazi. Na spisku će se naći i Emir Sulejmanović, igrač Barcelone, jer se radi o sjajnom momku i velikom talentu. On i Kenan Karahodžić su na širem spisku, a tu će biti i Džanan Musa. Najavio sam mu u razgovorima da se pripremi, te da bude mentalno i fizički odmoran, a siguran sam da je on jedan od najboljih igrača svojih godina u svijetu. Ako zadatke koje mu zadam bude izvršavao na najbolji način, mislim da nije upitno da će imati svoje mjesto u reprezentaciji”, naveo je Mulaomerović.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo bh. reprezentacija je u grupi sa Rusijom i Švedskom, a upitan koga vidi kao najvećeg konkurenta, selektor je odgovorio da su to, bez sumnje, Rusi.

“U pitanju su dvije vrhunske reprezentacije i bili bismo ludi ako bismo tvrdili da smo favoriti. No, ako iskoristimo pripreme na najbolji mogući način, mislim da imamo šanse da im se dobro suprotstavimo. Ali, nemojmo zapostaviti ni Švedsku koja dolazi s vrlo nezgodnom i respektabilnom ekipom”, naveo je Mulaomerović, te dodao da je meč protiv Rusije, koji će se igrati u Tuzli, jedan od ključnih momenata kvalifikacija.

Bh. košarkaši će svoj put u kvalifikacionoj grupi C početi iz Rusije 31. augusta. Tri dana kasnije ugostiće Švedsku, a 10. septembra Rusiju. Posljednji susret igraće 14. septembra u Švedskoj. Na “Eurobasket 2017” plasiraće se pobjednici svih sedam kvalifikacionih grupa, te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,