Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto biste trebali koristiti lubrikant prilikom sexa?

Preuzmite sliku

Popularno

Poprilično smo sigurni da vam je, čim ste pročitali naslov, na pamet palo nešto u stilu ”zašto bih morala koristiti lubrikant kada se moje tijelo i samo dovoljno vlaži”, ali nastavite li strpljivo čitati, znat ćete i vi, piše Cosmopolitan.hr.

 • sex-seks
 • Prvo da se razumijemo, nije da baš morate koristiti lubrikant i da će vam se nešto dogoditi ako ga ne budete koristili, no imate puno bolje šanse za orgazam ako je vaše tijelo adekvatno podmazano, a bez obzira na to jeste li i sami po prirodi manje ili više vlažni, nije na odmet pobrinuti se da vlage ne pofali.

  Nedavna studija objavljena u časopisu ‘Journal of Sexual Medicine’ otkrila je kako čak 35% žena nikada u životu nije čak niti isprobalo lubrikant.

  Sve i da je s vašim vlaženjem sve u najboljem redu, ponekad se svakoj ženi jednostavno zna dogoditi da uopće ne dođe do vlaženja ili da se ne navlaži dovoljno, a u tim situacijama upravo će lubrikant spriječiti nelagodan i čak ponekad bolan seksualni odnos. Osim toga, lubrikant i preventivno djeluje protiv oštećenja membrane vagine, a što manje oštećenja postoji, to su manje šanse da će se žena zaraziti spolno prenosivim bolestima i infekcijama.

 • sex-seks-par
 • A da se vratimo na onu važnu blagodat upotrebe lubrikanta, studija provedena na Indiana University's Center for Sexual Health je dokazala kako lubrikant olakšava postizanje orgazma i kod muškaraca i žena za čak 50%. Dakle, priznajte da se sada više ne biste tako lako mogli sjetiti razloga zašto ga ne biste koristili. A ako smo vas zainteresirali, evo i koje vrste lubrikanata postoje i koje biste trebali koristiti:

  Lubrikant na bazi vode ne sadrži aditive i najmanje od svih vrsta izaziva alergijske reakcije, no brzo nestane pa ćete ga više puta morati dodavati.

  Lubrikant na bazi silikona osigurava ekstra vlažnost, no postoje žene koje su alergične na ove lubrikante i koje bi ih u širokom luku trebale izbjegavati. Osim toga, volite li seksi igračke i imate li one napravljene od silikona, lubrikant na bazi silikona i nije najbolji izbor za vas jer biste mogli oštetiti svoje igračke.

  Lubrikant na bazi ulja bi trebao biti vaš posljednji izbor budući da imaju jednu veliku manu, a ta je da su u stanju oštetiti kondome i dovesti do njihovog pucanja. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,