Nijedan roditelj ne namjerava odgojiti razmaženu djecu, ali ako posjetimo bilo koje igralište, trgovački centar ili dječji rođendan, moguće je da ćemo svjedočiti lošem ponašanju razmažene djece koja maltretiraju svoje roditelje.

Terapeut upozorava: Ova tri tipa roditelja odgajaju razmaženu djecu
Foto: Freepik | Ilustracija

"Ne tako davno, takvo ponašanje djece bilo je neprihvatljivo. Sada glasni javni ispadi, cviljenje, svađe i maltretiranje roditelja čini se da su postali norma", kaže terapeut Sean Grover za Psychology Today. Smatra da je razmaženost možda potaknuta tehnologijom.

"Prije nego što uperimo prst u roditelje, priznajmo utjecaj tehnologije na dječje živote. Internet i društveni mediji preplavili su djecu i temeljno promijenili njihove rutine. Brojne studije pokazale su da pretjerana ovisnost djece o tehnologiji povećava anksioznost, depresiju i socijalnu izolaciju, što rezultira slabom tolerancijom na frustraciju", pojasnio je Grover.

Ipak, psiholog dodaje da određeni tipovi roditelja ili roditeljskih stilova mogu utjecati na odgoj razmažene djece.

"Proveo sam mnogo godina pišući o djeci koja maltretiraju svoje roditelje. Moja knjiga 'When Kids Call the Shots' detaljno opisuje šta uzrokuje da dobri roditelji donose loše odluke i odgajaju razmaženu djecu. Tri specifična tipa roditelja potiču takvo ponašanje", istaknuo je psiholog.

Evo koje je tipove izdvojio.

Roditelji koji su bili zlostavljani ili zanemareni od svojih roditelja, pa žele nadoknaditi svoje djetinjstvo dajući svojoj djeci previše moći.

Roditelji koji pate od anksioznosti i ne mogu vidjeti svoju djecu kako se bore, stoga ih previše razmaze.

Roditelji koji imaju problema s donošenjem odluka prebacuju roditeljsku ulogu na svoju djecu, odgajajući ih da brinu o njima, umjesto da je obrnuto.

Zaključno, Grover je istaknuo pet glavnih posljedica ovih odgojnih metoda koje uključuju:

Nisku toleranciju na frustraciju
Slabe vještine rješavanja problema
Lošu radnu etiku
Izazove u socijalizaciji
Emocionalnu nezrelost.